Зелено

Красивата фрезия – как да я отглеждаме?

Съвети за отглеждането и размножаването на фрезии в домашни условия

14.10.2015г. / 15 00ч.
Илияна Николова
Снимка: Wikimedia Commons

Снимка: Wikimedia Commons

Фрезията е прекрасно и силно ароматно цвете. Използва се за направата на пищни и красиви букети. Фрезията се среща в най-разнообразни цветове – бяло, жълто, розово, лилаво, червено, оранжево.

Съществуват много видове фрезии. Листата на повечето имат остра форма, а цветовете – форма на малка фунийка.

Местоположение и светлина

Фрезията не изисква особено много предварителни приготовления относно светлината. Добре е да я поставите на полуосветено място, което се проветрява добре непрекъснато. Изберете по-сенчесто място, скрито от преките слънчеви лъчи.

Температура

Оптималната температура за фрезията е от порядъка на 12-16 градуса. Тя не обича жегата, което ви улеснява да не се притеснявате как ще я съхраните през студените месеци. През лятото ще трябва обаче да се постараете да свалите температурата на помещението под 20 градуса или поне да ги направите 20.

Поливане

Фрезията се полива умерено. Не е нужно да поливате всеки ден. Ако поливате ежедневно, количеството вода може да е по-малко, колкото да намокри пръстта по цялата й повърхност.

Почва

 

Най-подходящата почва за фрезията е рохката и добре пропусклива почва. Важно е да е богата на хумус. Добавете и съвсем малко торф. В никакъв случай не избирайте солена или кисела почва за фрезията си, пише aquamat2000.com.

Свързани статии

Размножаване

Размножаването на фрезията става най-добре чрез луковици. Те се засаждат през пролетта първоначално в сандъчета, за да пуснат добре коренчета. Засадете ги в почвена смес от обикновен оборски тор, листовка и чимовка.

Можете да засадите покълналите фрезии през есента. Имайте предвид, че температурата не трябва да е по-ниска от 5 градуса. Това е абсолютният минимум. За да се появят първите пъпки трябва да осигурите температура от около 18 градуса. Поливайте оскъдно.

Коментирай