Зелено

Цитрофортунела – мандарина и кумкуат в едно

Как да отглеждаме цитрофортунелата?

28.01.2016г. / 12 50ч.
Илияна Николова
Снимка: Wikimedia Commons

Снимка: Wikimedia Commons

Цитрофортунелата е прекрасно плодно саксийно дръвче. То е хибрид между мандарина и кумкуат. Плодовете му са дребни и горчиви. Би допаднало изключително на любителите на грейпфрута, макар че се различава доста от него.

Плодовете са малки – не повече от 4 см в диаметър и оцветени в яркооранжево. Цитрофортунелата цъфти през лятото, а за да роди плодове, през зимата трябва да се държи на по-хладно място.

Височината й достига около 1 метър и половина, но не повече. Това прави цитрофортунелата идеална за отглеждане в домашни условия.

Местоположение и светлина

Цитрофортунелата обича много ярката светлина. Тя обаче не трябва да е пряка. Допуска се леко засенчване в летните горещини. Източните и западните первази са идеални за изложение на цитрофортунелата.

Температура

Цитрофортунелата обожава топлината, но не горещината. Най-подходящите градуси за нея са от порядъка на 18-20 до 25 през лятото. През зимата е необходимо да я държите на прохладно място – около 10-12 градуса, за да може да роди плодове през лятото.

Поливане

Водата, с която се полива цитрофортунелата е добре да бъде със стайна температура и престояла поне 24 часа. Поливането е обилно. В топлите дни дори може да се полива 2 пъти на ден.

През зимата поливането се разредява – на 2-3 дни. Важно е водата отново да е престояла на топло. Не е добре да се допуска пресъхване на почвата в нито един момент от годината, защото растението може да загине.

Цитрофортунелата обича влажността. Пръскайте листата й в горещите летни дни през няколко дни.

Почва

Най-добрата почвена смес за цитрофортунелата е от торф, листовка, оборски тор и пясък като най-много трябва да е торфът. Наторява се през две седмици в активния период през пролетта и лятото със специални торове за цитрусови растения.

Свързани статии

Пресаждане и размножаване

Размножаването става чрез резници през пролетта. За да се захване младото растение се правят калеми, може да се наложи и използването на допълнителни растителни хормони. Размножаване е възможно и чрез семена, но става по-бавно.

Младите дървета се пресаждат всяка пролет в по-голяма саксия. По-възрастните се пресаждат на всеки 3 години.

Снимки: Wikimedia Commons

Коментирай
Свободно време