Свободно време

Най-странните предсмъртни завещания

Какви неща може да му хрумнат на човек преди смъртта

28.07.2014г. / 15 20ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Обикновено последната воля на човек преди да умре е свързана с подялба на имоти, наследство, сантиментални разпореждания за семейството и приятелите. Някои хора използват писма, които близките им получават посмъртно, за да изпратят някакво послание или да накажат някого след смъртта си.

Но има и някои доста странни последни желания, с които ще ви запознаем в следващите редове!

Хари Худини

Худини е известен илюзионист, роден през 1874 година и е смятан за един от най-добрите магове на всички времена. Той умира през 1926 година от спукан апендицит и оставя като наследство своята екипировка за сложните си номера на брат си Тиодор, който е и негов партньор в номерата.

Белите зайци, които Худини използва в номерата си той оставя на децата на приятелски семейства, а многобройните си книги за изкуството на магията завещава на Американското дружество за психични изследвания.

Худини оставя на жена си таен код от десет думи, избрани на случаен принцип, които да използва, за да се свърже с нея от отвъдното. Съпругата му се опитва да изпълни завещанието му и в продължение на 10 години следва завещаните кодове, но така и не успява да се свърже с него.

Джанис Джоплин

Джанис Джоплин е родена в Порт Артър, Тексас, през 1943 година. През кратката си кариера на рок и блус певица, тя записва 4 албума, съдържащи множество рок класики, включително „Piece of My Heart“, „To Love Somebody“ и „Me and Bobby McGee“.

Джоплин умира от свръхдоза през 1970 година.

Само два дни преди смъртта си тя прави промени в завещанието си. Тя предназначава 2,500 долара за грандиозно парти в нейна чест, на което да присъстват 200 човека, които да се позабавляват, след като нея вече я няма! Партито се е състояло в кръчмата Сан Анселмо, Калифорния.

По-голямата част от нейните имоти остават за родителите и семейството й.

Мария Кюри

Мария Кюри е родена в окупирана Полша през 1867 година. На 24 години се премества да живее в Париж, където започва да следва. Тя е пионер в областта на радиоактивните изследвания и единствения Нобелов лауреат, удостоен с две награди в две различни области – физика и химия.

Преди да умре през 1934 година от радиоактивно отравяне с радий (който е носела в малка стъкленица на врата си), тя решава да завещае емоционално скъпоценната стъкленица на Университета в Париж, при условие, че дъщеря й – Ирен Кюри, има цялата свобода да използва този един грам радий за своите научни изследвания.

Уилям Рандолф Хърст

Хърст е мултимилионер и медиен магнат, собственик на множество вестници. Роден е през 1863 година в Сан Франциско, САЩ. Преди да умре през 1951 година, той разделя богатството си, възлизащо на приблизително 60 млн. долара на 3 части – едната завещава на вдовицата си, втората на синовете си, а третата на фондация, създадена от него за благотворителни цели.

Най-странното желание, което милионерът имал преди смъртта си, е личният му замък близо до Сан Симеон, Калифорния, да бъде завещан на държавата. Сега този замък е прекрасна национална историческа забележителност, отворена за посещения.

Свързани статии

Джонатан Джексън

Джонатан Джексън е американски любител на животните, починал някъде около 1880 година. Неговата последна воля била парите му да бъдат завещани за построяването на дом за бездомни котки, в който да има абсолютно всички удобства, които са нужни на една котка, за да живее щастлив живот.

Соломон Сънборн

Сънборн е американски производител на шапки, починал през далечната 1871 година. Той завещава тялото си за научни изследвания, което не е никак популярно през онова време, пък и сега!

Още по-странното е, че неговата воля е от кожата му да се направят два големи барабана, да се дадат на негов много добър приятел, който всяка година на 17 юни на разсъмване да изпълнява песента „Yankee Doodle“ на хълма Бънкър, за да се отбележи годишнината от Войната за независимост на САЩ.

Останалата част от тялото му е компостирана и превърната в тор, за да може Сънборн да допринесе за растежа на американския бряст.

И това ако не е странно последно желание!

Джон Боуман

Боуман е американски фабрикант, който вярвал, че той, съпругата и двете им дъщери ще се преродят и ще бъдат отново заедно след смъртта. Той умира през 1891 година, като оставя наследство от 50 хиляди долара. Тези пари той наредил да бъдат използвани за поддръжка на къщата му като мавзолей, в който прислугата да слага вечеря всяка вечер, в случай, че семейство Боуман се върнат от мъртвите.

Този ритуал действително се е провеждал до 1950 година от персонала на къщата. Но когато парите свършили, всичко приключило.

Джеймс Кид

Кид е миньор от Аризона, който изчезва мистериозно през 1949 година. Бил е законно обявен за мъртъв през 1956 година, а тялото му така и не е открито. Намерен е само ръкопис, който свидетелства за последната му воля, а именно домът и прилежащите му площи на стойност 275 хиляди долара да бъдат предадени на Американското дружество за психични изследвания.

Кид е искал да се намерят научни доказателства за това как душата напуска тялото след смъртта. За съжаление, все още няма такива доказателства.

Източник: HowStuffWorks

Коментирай
2 rate up comment 3 rate down comment
Тихомир Томов ( преди 9 години )
Публикувайте завещанието на Фюрера за да се чете от всички мислещи на тази планета и не ни занимавайте с еврейските *** !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар