Свободно време

Roxette омагьосаха българската публика

Легендарното дуо подари вълшебни мигове на своите фенове

18.06.2015г. / 16 09ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Булфото

Снимка: Булфото

Магнетични и безкрайно обичани от публиката – Roxette! След четири години легендарното шведско дуо се завърна отново в България, за да подари едни от най-големите си хитове на своите почитатели.

През изминалата вечер (17.06.), близо 15 хиляди фенове на групата, събрани в зала „Арена Армеец“, пяха заедно с Мари Фредриксон и Пер Гесле, „Listen To Your Heart“, „The Look“, „How Do You Do“, „Sleeping In My Car“, както и много други хитове. Вечерта бе открита от младите и талантливи музиканти от „Революция Z“, които бяха подгряващи.

Вторият концерт на Roxette, който отново бе организиран от „София Мюзик Ентърпрайсис“ не премина и без малки технически проблеми. Още по време на първите няколко изпълнения на дуото, се наложи техници от екипа им да разрешат проблеми със звука, след като на някои песни той прекъсваше изцяло. Това обаче не попречи на хилядите фенове да се забавляват и да аплодират още по-силно любимите си певци.

Облечена изцяло в бяло, Мари Фредриксон пя седнала по време на целия концерт. Въпреки уморения си вид, тя даде всичко от себе си, а публиката от своя страна я аплодираше през цялото време. 

Припомняме, че вокалистката води дълга борба с рака, която я отдели за няколко години от сцената. През 2002 година лекарите й поставят тежката диагноза рак на мозъка. След продължително лечение обаче през 2011 година тя и Пер Гесле отново се завърнаха на сцената за радост на милионите свои почитатели по цял свят.

 

По време на концерта Пер сподели пред многохилядната публика колко се радва, че той и целият екип са отново в България. Освен най-големите си хитове, групата подари и невероятно изпълнение на „Моя страна, моя България“, което бе изпълнено на електрическа китара.

Концертът на Roxette у нас е част от турнето им 30th Anniversary Tour, което стартира през октомври 2014. С него те отбелязват 30 години от създаването си. Преди няколко месеца дуото пусна и компилацията XXX – The 30 Biggest Hits.

В сет листата за своите концерти Мари и Пер са включили най-големите си хитове, а всеки, който бе гост на концерта им през изминалата вечер имаше възможността да ги чуе на живо и да се влюби в музиката им завинаги.

Мари Фредриксон и Пер Гесле се събират през 1985 година, а година по-късно създават Roxette. Групата започва със силен старт и много музикални успехи. Истински пробив правят с дебютния си албум „Pearls of Passion“. Следват хитовете „The Look“, „Dangerous“, „Joyride“, „Spending My Time“ и много други.

Една от най-успешните групи за всички времена. Имат продадени над 75 милиона копия на своите албуми, както и множество награди:

  • 1988 шведски Грами – Композитор на годината (Look Sharp, Жизел)
  • 1989 МТВ видеонаграда (САЩ): Най-добро видео (The Look)
  • 1989 Сребърен БРАВО Ото (Германия): Най-добра международна поп група
  • 1990 Goldene Europa (Германия): Най-добра международна поп група
  • 1990 Бронзова БРАВО Ото (Германия): Най-добра международна поп група
  • 1990 BPI награда (Великобритания): Най-добра международна поп група
  • 1991 МТВ видео награда (САЩ): Най-добро видео (Joyride)
  • 1991 австралийските музикални награди (Австралия): Най-добра международна поп група
  • 1991 Сребърен БРАВО Ото (Германия): Най-добра международна поп група
  • 1991 шведски Грами – поп група на годината (Joyride)
  • 1992 Златен БРАВО Ото (Германия): Най-добра международна поп група
  • 1992 Юно награда (Канада): номинация – Най-продаван сингъл на чужда група
  • 1999 Фоно музикални награди (Европа) за „Wish I Could Fly“, както и Европейският Airplay No.1 хит
  • 2000 WMA – най-продаваната скандинавска група
  • 2003 WMA – най-продаваната скандинавска група

Също така заради своите заслуги към развитието и представянето на Швеция по целия Свят Мари Фредриксон и Пер Гесле получават почетни медали и синя лента от крал Карл Густав XVI. На финала на своя концерт, Roxette обещаха, че следващата ни среща с тях ще бъде скоро.

Турнето им продължава из Европа, а ние искрено се надяваме скоро отново да ги видим на българска сцена.

Снимка: Булфото

Коментирай