Свободно време

5 знака, че е крайно време да помислите за себе си

По какво да познаете, че сте изцедени до краен предел

05.11.2016г. / 09 15ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Всеки ден бързаме – да стигнем до работа навреме, да намерим партньор в живота, да свършим всичките си ангажименти, да подредим живота си, да почиваме, да угодим на мама, татко, децата.

Затвореният кръг, който се образува около нас ни завърта като центрофуга и неусетно забравяме за самите себе си. Откога не сте си угаждали? Откога не сте се отпускали? Откога не сте се глезили с нещо любимо? Откога не сте се награждавали или не сте си казвали „благодаря“ сами на себе си?

Ако си отговорите на тези въпроси ще разберете дали имате нужда от почивка. Междувременно може да се вгледате в някои признаци, които ще ви подскажат дали имате нужда от време за себе си!

Съзнанието ви блуждае

Ако се чувствате отвлечени, блуждаещи, замислени, не можете да се съсредоточите, концентрацията ви куца сериозно, то определено имате нужда от малко повече време за себе си. Човек се нуждае от качествена почивка, за да функционира добре. Ако отдавна не ви се е случвало да се усамотите и да съберете мислите си, време е.

Чувствате се претоварени

Времето, отделено за себе си, ни зарежда с нови сили, дава ни енергия. Ако сте свикнали да се отдавате на околните, на семейството си и на работата си, тогава в определен момент неминуемо ще усетите крайно изтощение. Ще се чувствате сякаш не сте почивали от години, ще ви е трудно дори да правите нещо бързо, физически ще чувствате умора без да сте вършили тежък труд.

Енергийните нива спадат

Споменахме вече липсата на енергия. Тя е сериозен показател, че не просто не сте отделяли достатъчно време за себе си дълго време, но и че организмът ви е доведен до крайно изтощение, което вече е обхванало и физическия аспект на целостта, която представлява вашето тяло.

Забравяте

Когато мозъкът е изтощен, той пренебрегва някои не толкова важни функции, за да отдели ресурс за жизненоважните. Така започвате да забравяте, да не можете да си спомните информация или подробности, които със сигурност знаете. Ако не предприемете нужните мерки скоро, има опасност да започнете да изпитвате трудности и в запомнянето на нова информация.

Свързани статии

Раздразнителност

Раздразнителността е белег на крайна липса на време за себе си. Особено показателно е, ако раздразнението е насочено към близките. Човек изпада в безизходица, защото не може да си поеме глътката въздух, от която има нужда. Естествено е да си го изкара на най-близките. При по-тежки случаи агресията вече се насочва и към по-далечни хора – приятели, колеги.

Колкото по-скоро осъзнаете, че имате нужда от повече време за себе си, толкова по-добре ще се почувствате, когато глътнете свеж въздух.

Снимки: iStock

Коментирай
Свободно време