Здраве и красота

Фосфорът – важен за костите и метаболизма

Помага ни да бъдем в добро здраве и баланс

05.02.2017г. / 13 52ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Един от най-важните минерали за доброто здраве, който не се споменава особено често е фосфорът. Недостигът му се свързва с появата на слабост, кариеси, рахит и други проблеми, свързани с костите. Приемът му е важен за здравето на сърцето, но и за:

Важен е за структурата на костите

Фосфорът е много важна част от процеса на растеж, както и за поддържането на костите и зъбите. Той, заедно с калция, работи за формирането и поддържането на здрави и силни кости, тъй като помага основите на скелетната структура. Но фосфорът има важна функция и за здравето на венците и зъбния емайл.

За здрави бъбреци

Фосфорът играе важна роля в поддържането на бъбреците здрави, помагайки за освобождаването на отпадъците от тези важни органи. Чрез увеличаване количеството и честотата на уриниране, тялото е в състояние да балансира нивата на пикочна киселина, излишните соли, вода и дори на мазнини, тъй като урината обикновено е около 4% мазнини.

Фосфорът насърчава здравословния баланс на всички течности, които се елиминират от тялото, като по този начин помага на цялото тяло да функционира добре.

При усещане за слабост

Важният минерал има способността да регулира неразположения като мускулна слабост, скованост, умора. Препоръчителния дневен прием за възрастни е 1200 мг. Според специалисти фосфорът е особено важен и за качеството на спермата.

Важен е за клетките

Фосфорът допринася за процеса на ремонт и поддръжка на различни телесни клетки, които страдат от ежедневно износване. Благодарение на неговия прием клетките на тялото се развиват правилно и остават активни. Това от своя страна допринася за създаването на протеин и стимулиране на правилните хормони, за да се стимулира метаболитната активност.

Свързани статии

Осигурява баланс на хормоните

Фосфорът е от важно значение и за регулиране на баланса на хормони в човешкото тяло. Благодарение на достатъчния му прием хормоните, особено тези, необходими за доброто репродуктивно здраве, винаги са в подходящи, балансирани количества (освен в случаите, когато има дисбаланс в резултат на заболяване).

Минералът директно взаимодейства с жлезите с вътрешна секреция и по този начин се регулира синтезът на хормони.

И не на последно място, фосфорът ни е необходим за стимулиране на мозъчната функция, за редица други важни химични реакции, протичащи в тялото, за правилното усвояване на различни хранителни вещества.

Коментирай