Свободно време

Как да намалите стреса всеки ден?

И да направите ежедневието си по-леко

07.02.2017г. / 14 28ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Стресът е бич, който съсипва здравето. Ежедневието, особено работата под напрежение, крайните срокове, динамиката карат всеки от нас да мисли само за момента, в който ще дойде почивката.

Почивката обаче не е достатъчна, за да компенсира цялото това изтощение, което ви се е натрупало. В много случаи дори след почивката се чувствате много по-смазани, отколкото преди нея.

Според изследванията жените са много по-податливи на стреса от мъжете. Ето защо и процентът на жените, страдащи от автоимунни заболявания и депресия, е по-висок.

Вместо да броите дните до петък или до отпуска, вижте какво можете да правите всеки ден, за да намалите стреса в живота си.

Открийте „приятеля“, който ви кара да се чувствате зле

Всеки има поне по един такъв приятел в кавички, който изсмуква цялата ви енергия и не ви зарежда с нова. Такива токсични приятели са абсолютно прахосване на време и което е още по-лошо – те ви вредят. Отървете се от тях.

Престанете с хроничното закъсняване

Ако се опитате да предвиждате поне 5 минути по-ранно ставане, тръгване или каквото и да е свързано с подготовка занимание, ще ви е много по-леко на душата.

Хроничното търчане внася огромен стрес на организма. Непрекъснатото притеснение от закъснение, както и фактическото закъсняване и последиците от него, било то в работата или за друго събитие, пречи на правилната работа на организма.

Това просто ви съсипва. Ставайте малко по-рано и отделяйте време да обмислите всички предпоставки, които предизвикват закъснение. Като ги предвидите, ще ви е по-лесно да подредите времето си.

Безкрайните списъци със задачки

Бюрото ви обсипано ли е с бележки и напомняния за срещи и крайни срокове? Звънят ли ви аларми от служебната поща и телефона? Представете си как се чувства мозъкът ви в тази ежедневна обстановка. Как се очаква от него да ръководи организма ви по подобаващ начин, ако е претрупан с цялата тази стресова информация. Просто няма как да стане.

Разхвърляният дом съсипва

Просто е – не може в душата ви да е подредено и спокойно, ако вечер се прибирате в кочина. Мръсни съдове на масата и около мивката, неоправени легла с чаршафи на топка, купчина мръсни дрехи, преливащи от коша за пране, валящи се прахоляци по пода. Тази обстановка е не просто стресираща – тя е истински враждебна за вашето здраве.

Трудните разговори, които ви притесняват

Някои хора са истински „пердета“ и не им пука дали ще се наложи да се конфронтират в работата или вкъщи. Те смятат своето мнение за меродавно и не се свенят да го налагат.

Не всички хора обаче са така. Някои изпитва истинско притеснение от сблъсъка с колеги, шефове, съпрузи, приятели, палави деца и какви ли не още персони. Животът е сблъсък, свикнете с тази мисъл. Не е нужно да крещите и да изпадате в истерия. Сблъсък може да възникне и по културен начин. Ако опитате тази стратегия ще ви е много по-лесно да се справите с ежедневния стрес.

Снимки: iStock

Коментирай