Майчинство

Неща, за които родителите ви се оказаха прави

А не го вярвахте, когато бяхте деца

02.04.2014г. / 15 31ч.
Илияна Николова
Снимка: Photl

Снимка: Photl

Родителските забележки в повечето случаи звучат като клишета. Има си реплики за всеки повод и те сякаш неминуемо се повтарят всеки път, щом сте сгафили. Спомняте си как сте въртели очи на майка си, когато ви се е карала за слабите оценки, или когато баща ви ви е забранявал да стоите до късно навън.

Оказва се обаче, че от позицията на вече пораснали хора установявате, че родителите ви са били прави за много неща! А на времето сте си мислели – що за глупости ми говорят! Ето някои неща, за които сме почти сигурни, че вашите са се оказали прави!

„Не слагай всички яйца в една кошница!“

Много пъти родителите ни са ни съветвали да не хабим енергията си за много хаотични неща, а да се съсредоточим върху едно, но съществено. Това действително е така. Когато умът е съсредоточен върху прекалено много неща, той губи способността си да успее в което и да е от тези начинания. Така пилеем не само времето, но и енергията си, а и пропиляваме ценни шансове. Това важи и за семейството.

„Лягай си рано! Утре ще си по-бодър!“

Установено е, че студентите, които спадат към ранобудната група хора в много голяма степен са по-продуктивни от останалите си колеги. Те са по-малко уморени, консумират дори по-малко алкохол, по-продуктивни са и работят по-качествено с умствения си потенциал в сравнение с останалите, които са недоспали или онези, предпочитащи да спят до обяд.

„Винаги довършвай започнатото!“

Ако сте чували този съвет от родителите си вероятно сте се дразнели, защото звучи като философска препоръка от миналото, но всъщност е валидна и до днес. Зад успеха до голяма степен се крие упоритостта, затова наистина е много важно човек да довършва започнатото, ако иска да направи нещо съществено докрай. От позицията на възрастни вероятно вече сте го разбрали, но де да го знаехте навремето...

Свързани статии

„Яж си плодовете и зеленчуците!“

Почти няма сила на света, която да убеди детето да се храни здравословно. Децата нямат все още тази убеденост и аналитичност, която възрастните притежават и не разбират защо трябва да ядат нещо, което не им харесва. Едва когато пораснете осъзнавате колко важни за здравето са всъщност всички тези мразени в детството храни, които мама толкова настояваше да ядете!

„Имай търпение!“

Търпението е добродетел, която все по-рядко се наблюдава в днешно време. Забързаността и припряността пречат не само на успеха на много хора, но и на здравето им. Ако сте нетърпеливи, увеличавате и без това наличния от всички посоки стрес в ежедневието си. Планирайте ангажиментите си и с постоянство ще се убедите колко прави са били родителите ви!

„Бъди благодарен за това, което имаш!“

Много деца не оценяват колко по-добър старт имат от много други, на които съдбата им е отнела възможността за много неща. Емоциите са тези, които са в състояние да ни накарат да оценим това, което притежаваме. Много хора не обръщат внимание на хубавите неща, които им се случват, не им отдават никакво значение и се стремят постоянно към онова, което нямат. Пропускайки да се зарадваме на малките неща, всъщност ние потъваме в чувство на нещастие и неудовлетвореност. Направете списък с нещата, за които сте благодарни и се радвате, че имате! Ще се изненадате колко много са те!

„Измий си ръцете преди да седнеш на масата!“

Може би най-досадната до болка позната реплика на мама, която някак си не пропускаше да го каже! Никога! Сега разбирате защо!

„Не се ядосвай за малките неща!“

Когато се побърквате за някакви дреболии, нивата на стресовите хормони главоломно скачат и вие вредите на здравето си и то сами! Излишните терзания няма да ви свършат никаква работа, докато не вземете сами в ръце важните проблеми и не ги решите. Дреболиите оставете на течението!

 

Коментирай