Майчинство

7 неща, които да кажете на сина си, преди да порасне

Какво е добре да не пропускате да му споделите

08.04.2014г. / 15 50ч.
Илияна Николова
Снимка: Photl

Снимка: Photl

Има много неща, които родителите трябва да споделят с децата си, преди те да пораснат, защото тези уроци ще останат завинаги. Възпитанието не е само поредица от думи, назидания и съвети, които задължително да бъдат спазени след като бъдат изречени. Децата се вслушват, едва когато усетят личния ви пример, или по-късно в живота си, когато осъзнаят колко прави сте били, когато сте им казвали определено нещо.

При момчетата възпитанието е тънка струна. Не че при момичетата не е, но за да се възпита силен, достоен и самостоятелен млад мъж, е необходимо не само да има добър мъжки авторитет за пример, но и отзивчива и разбираща майчина фигура.

В какво трябва да уверите сина си преди да порасне и какво е добре да не пропускате да му споделите, вижте в следващите редове.

„Всичко е наред, ако не те бива в спорта!“

Широко залегнало е мнението, че истинските мъже са добри в спорта и се очаква от тях един ден да просълзят майките си, печелейки редица медали и титли. Този стереотип потиска много малки момченца, които не са толкова добри на футболното игрище и часовете по физическо по-скоро смазват мъжкото им самочувствие, отколкото обратното. Затова постарайте се момчето ви да разбере, че липсата на спортна дарба не го прави по-малко мъж от останалите момчета, а че просто трябва да открие своя личен талант, който да развие един ден!

„Научи се да готвиш, подреждаш и изпираш мръсните си дрехи!“

Много често се получава така, че порасналите момчета, превърнали се в мъже, биват своеобразно „предадени“ от майката на бъдещата им съпруга, която поема щафетата по дундуркането на порасналото бебе. И този факт се превръща в бъдещ повод за множество раздори и битови разправии в младото семейство.

Важна задача на всяка майка е да отгледа самостоятелен и оправен млад мъж, който да умее да разчита на себе си за всичко. Това се отнася и за майките на момичетата, но за мъжките майки най-вече. Нормално е всяка майка да иска да угоди на детето си и да го обгрижва, докато има тази възможност, но уменията за самоподдръжка са много важни. Ако синът ви умее това, един ден бъдещата ви снаха ще ви е благодарна, че не й се налага тепърва да се опитва да „възпитава“ съпруга си.

Свързани статии

„Не бъди грубиян!“

Никой не обича бабаитите. Никой! Подчертайте на момчето си още от най-ранна детска възраст, че истинският мъж не се държи грубо и не решава проблемите си с юмруци. Истинският мъж умело успява да овладее ситуацията с финес и такт.

„Не удряй никого!“

Добре е момчетата да знаят, че саморазправата е последното нещо, до което трябва да прибягват при решаването на конфликт. Боят само усложнява ситуацията, не я решава. Често децата се сбиват за най-малкото нещо, играчка, спор, обидна дума. Накарайте момчето си да разбере, че чрез бой не се решават проблеми, а се създават нови!

„Внимавай да не станеш „татко“ прекалено рано!“

Винаги има опасност от ранно и неочаквано забременяване. Децата в училищна възраст започват да съзряват полово и да изпитват желание да опознаят интимно обекта на чувствата си. Поговорете със сина си по въпросите за секса и ранното забременяване. Обяснете му колко опасно е да се прави секс без предпазни средства, как появата на едно непланирано бебе в този ранен период от живота му ще промени цялото му бъдеще и най-вече – колко опасни могат да бъдат полово предаваните болести!

„Направи добро впечатление на родителите й!“

За всички момичета е важно момчетата, които представят на родителите си, особено онези, за които смятат да се омъжат, да имат добри обноски и да се държат почтително. Това е ценност, която въпреки модерното време, в което сме, важи с пълна сила. На никого няма да му направи добро впечатление ако приятелят на дъщеря му не си подаде ръката за поздрав и не направи нито един комплимент на майка й, например.

„Животът не е каталог на Victoria's Secret!”

Повечето жени не носят сутиени и бикини от каталози! Вероятно малкото ви момче с интерес разглежда каталозите с красиви моделки, изследвайки красотата на женското тяло. Всички деца го правят, това е нормално. Важното е да разбере, че в живота не всичко е като по страниците на лъскавите списания и филмите за възрастни.

Коментирай
33 rate up comment 0 rate down comment
Мъжка шунка с аморти ( преди 10 години )
И от "Вог" или "Космополитън" ги напреведохте тези глупости!?Аман от щуротии!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34 rate up comment 0 rate down comment
Анонимен ( преди 10 години )
Не знаех ,че има деца които не ги бива в спорта.Има родители които да очакват детето им щом се занимава с някои спорт да бъде най добрия в 7 милиардното население на земята.Детето за разлика от родителите не е глупаво и рабира ,че искането на родителите е невъможно и се отказва навреме да не разочарова родителите си.Обаче това не означава ,че не го бива в спорта.Та той е дете за какви медали говориме.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32 rate up comment 1 rate down comment
Анонимен ( преди 10 години )
gliposto ima tolkova modeli s deca he prosto nqma sporr..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35 rate up comment 2 rate down comment
Анонимен ( преди 10 години )
Ама и да го научат той да се поддържа, че аман от мъже, които не се къпят дори!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34 rate up comment 0 rate down comment
anonymous ( преди 10 години )
39 rate up comment 0 rate down comment
Анонимна ( преди 10 години )
И непременно му обяснете, че моделките са толкова ,,красиви,, заради фотошопа и че нормалната жена не е висока метър и осемдесет при тегло четиридесет и пет килограма. Това са пропрциите на анорексичка, която не може да забременее и да иска. Хм, излиза, че моделките са наистина добра оферта...:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар