Майчинство

Готово ли е бебето за захранване?

Показва интерес към храната

10.12.2014г. / 17 15ч.
Михаела Лазарова
Снимка: thinkstock

Снимка: thinkstock

Захранването на бебето с пюренца и по-твърда храна може да бъде забавно и интересно преживяване както за него, така и за вас. Как да разберем дали вече е време да променим хранителните му навици? Тук са няколко признака, които ще ви подскажат.

Бебето е на възраст между 4 и 6 месеца

В този период храносмилателната система на бебето е достатъчно зряла, за да може да приеме и храносмила нетечна храна.

Също така според специалисти около 6 месечната възраст на бебето, неговите запаси от желязо започват да намаляват, а течната храна не може да ги възстанови и освен майчино мляко или бебешка формула, растящото бебе се нуждае от допълнителни източници на хранителни вещества.

Бебето може да седи

Бебето трябва да може да седи добре изправено в бебешкото столче за хранене, за да може да поглъща добре и правилно храната. Първоначално може да го храните докато е седнало в скута ви и след това да преминете към специалните столчета.

Бебето има повишен апетит

Когато бебето вече е готово да приеме по-твърда храна, въпреки приетите за деня количества мляко, то ще има голям апетит. Признаците на глад подсказват, че то се нуждае от захранване с други полезни за възрастта му храни.

Държи главата си изправена

За да получи бебето първата си нетечна храна, трябва да може да поддържа главата си стабилна в изправено положение.

Показва интерес към храната

Децата наблюдават всичко около тях дори моментите, в които се храните. Ако наблюдава с интерес храната и посяга към нея, значи е време да се консултирате с вашия педиатър и да обмислите какви промени да направите в детското меню.

Отваря устата си, когато му приближите лъжичка или я затваря и отказва новата храна

Бебето не трябва да избутва лъжичката с езика, когато се опитвате да го нахраните. Ако го прави, вероятно не е готово за хранене с лъжица.

Свързани статии

Може да задържи храната в устата, без да плюе

Малките бебета имат вроден рефлекс да изтласкват всичко извън устата си. Този рефлекс ги предпазва от задушаване в първите месеци. Нормално в периода между четвъртия и шестия месец те губят този рефлекс и започват да се хранят успешно с лъжичка без да плюят храната.

Бебето е достигнало здравословно тегло

Повечето бебета удвоили теглото си след раждането и достигнали около 7 килограма са готови да бъдат захранени с нетечна храна. Това може да се случи преди бебето да е навършило 4 месеца, но е важно да припомним, че бебето трябва да бъде минимум на 4, за да бъде захранено.

Коментирай