Майчинство

Къде грешат родителите, когато децата са болни?

Знаем ли как да даваме назначените лекарства?

21.01.2015г. / 11 10ч.
Михаела Лазарова
Снимка: thinkstock

Снимка: thinkstock

Докато децата растат и изграждат своя имунитет, боледуват по-често. Хремата, болното гърло и температурата са само част от неразположенията, с които детският организъм трябва да се пребори.

Една от най-честите грешки, които допускат някои родители е да назначават сами медикаменти за лечението на настинките без да осъзнават, че това може да доведе до сериозни последствия за здравето на децата.

Споделяме още няколко погрешни стъпки, от които е добре да се откажете, когато децата са болни и се налага да приемат лекарства.

Не давате точната доза на лекарството

Винаги спазвайте дозата, препоръчана от вашия педиатър или фармацевт или както е написано на опаковката. Дозите, които са ви препоръчани често са основани на телесното тегло на детето, неговата възраст.

Повтаряне на дозата

Случайното повтаряне на дозата е честа грешка, особено при бебета, които не могат да ви кажат, че вече са приели от медикамента. Трябва стриктно да следите схемата на прилагане на лекарствата и ако е необходимо си водете дневник или календар на курса на лечение.

В случай, че детето е пропуснало приема на дадена доза лекарство, на следващия прием не компенсирайте давайки му две дози. Също така спазвайте и часовете, в които трябва да се приема лекарството.

Не се препоръчва приемът на дозите да е в по-кратко време от посоченото на опаковката или това, което ви е назначил лекарят.

Давате лекарства с изтекъл срок на годност

Важно е периодично да преглеждате аптечката за лекарства с изтекъл срок на годност. Никога не махайте етикетите от шишенцата с медикаментите и не изхвърляйте опаковките, в които се съхраняват.

Свързани статии

Не съхранявайте няколко различни медикамента в една торбичка. Нека всяко лекарство бъде в кутийката, в която е закупено.

Пренебрегвате указанията на лекаря

Когато детето приема антибиотик например честа грешка на родителите е да прекъснат лечението още при първите симптоми на подобряване. Бактериите могат да станат резистентни към медикамента, ако не се спазва пълния курс на лечение назначен от педиатъра.

В тези моменти болестта отново се завръща и на детето се налага да започне курса на лечение отначало, което може да има по-тежки и странични ефекти.

И не на последно място, лекарят трябва да знае какви други придружаващи лекарства и витамини приема детето ви. Като знае това, ще ви назначи подходящия медикамент, който ще може да взаимодейства приемливо с останалите лекарства.

Коментирай