Майчинство

Детската кухня – за и против

11.01.2008г. / 11 01ч.
Аз жената
Детската кухня – за и против

Ако попитате 10 майки в градинката дали искат да се запишат за храна от детската кухня, поне 9 от тях ще кажат твърдо и уверено “Да”, ако не са се записали вече.

Забелязала съм, че повечето майки изобщо не се замислят преди да вземат това решение. В същото време ще избират блуза поне 10 минути.

Ако попитате майките защо се записват за храна от казан, отговорите варират от “За 2 лв./ден (условно, не знам цените) му взимам 3 яденета – то това си е без пари”, до “Нямам време да готвя” или “Не мога да измислям манджи всеки ден”. За мен тези причини са неприемливи. Всъщност, аз така и не намерих достатъчно основателна причина, за да се запиша и аз за храна от детска кухня.

Няма да ви казвам дали да си храните бебето с храна от казан, само ще ви кажа защо аз не го направих. Причините са няколко – една съществена и 1-2 дребни.

Дребните причини, които са по-скоро следствие от основната:

В детската кухня се ходи в определен час – 12.00 – зиме и лете, в студ и пек. Ако те няма – губиш дажбата. Винаги съм се чудила на майките дето правят невъзможни комбинации с приятелки, баби и т. н., за да успеят. Мен лично, висенето на опашка под час не ме кефи. Бих вложила същите усилия и комбинативна мисъл в готвене на детска храна. Да не говорим, че не винаги тези маневри са приятни и удобни и за децата. Когато имаш бебе не разполагаш с времето си.

Никой не може да ме убеди, че онази храна там с нещо превъзхожда или дори е равна на тази, която ще приготвя аз :)

Голямата причина. Тя е част от цялостната ми философия за отглеждане на деца, в частта за храненето :), а именно:
Когато детето стане на 2 годинки тръгва на ясла. В краен случай – на 3 год. тръгва на детска градина. Там яде храна, сготвена в казан – един за всички – като в казармата. Там нямам никакво влияние върху храната. Единственото, което мога да направя е да осигуря качествена храна по моите разбирания за следобедна закуска (като го вземам от градина) и вечеря.

Когато детето тръгне на училище, обикновено се храни на стол или си носи сандвич. Малко са децата, които се прибират за обяд у дома. Още по-малко са тези, които у дома ги чака нещо сготвено за обяд.

Когато стане студент – храна от казан, комбинирана със сандвичи. Сготвеното е рядкост.

Когато тръгне на работа – храна от казан, сандвичи. Готвено – вечер, евентуално, ако има кой да го сготви.

Първите 2-3 години от живота на детето са тези, в които то има шанс да НЕ яде храна от казан, а повечето майки с лекота отнемат тази привилегия. Това е и времето за формирането на хранителните и вкусови навици на децата. Затова готвех на децата си ново и различно ястие всеки ден, особено в първите 4-5 години.

Помагах си с купени пюрета в частта “Спанак” и частта “Риба”. И при пътуване, естествено.

Храни и навици, от които лишавах децата си съзнателно.
Зрънчо, чипс, снакс, тестени изделия – кифли, банички, кроасани, солети и т. н.

Заради тези храни и мнението ми за детската кухня нямах приятелки сред майките в градинката. Като извадеха нещо такова, аз си хващах хлапето и се махах.

Така и не разбрах начина им на съществуване – цигари, семки и клюки на пейката, а децата в количките набиват от гореизброените залъгалки, само и само да мълчат. После като проходиха децата, към “цигари, семки и клюки” се добави и викането по децата от пейките да не правят това или онова.

Аз заменях тези неща с плодове и зеленчуци. И сега децата ми няма да се сетят, че им се яде нещо такова, но за плодове се сещат и ако няма – надават вой.

Храни, разрешени от време на време, колкото да не е “без хич”.
Желирани бонбони и Кока-Кола (и останалите газирани напитки).
Казват, че хранителния желатин е полезен заради пектина, който съдържа. Не знам.
Газираното избягвам не заради газировката, а заради пълната липса на качества в продукта.

Храни, разрешени винаги и (почти) по всяко време, за ужас на останалия свят.
Шоколад.
Разрешавам на децата си шоколад от преди да навършат 1 годинка. Ползвам шоколад когато децата са болни, особено ако е нещо стомашно и е съпроводено с повръщане и разстройство. Шоколадът действа затягащо на стомахчетата. Пробвала съм този ефект не веднъж и върху възрастните членове на семейството ни. Усвоява се много бързо и обикновено децата не го повръщат обратно, а освен това им доставя енергия. Естествено дозата е по едно блокче на час. Всяко нещо, с което се прекалява – вреди.

У дома винаги има чист млечен шоколад. Противно на очакванията, децата не прекаляват с него. Ако единия ден ядат повече, после с дни не се сещат за него.

Нещо любопитно, прочетено някога някъде:
Как да направим на децата си максимално балансирано меню?
Оставяме децата си сами да го направят и не ги насилваме. Учени и лекари (не в България) са правили експеримент с две групи деца от дом за деца без родители (те са им пред очите непрекъснато).

За децата от група А, диетолозите са съставили “идеалното меню” и са наблюдавали децата – дали им харесва, колко ядат, как се развиват.

Децата от група Б са били оставени да се хранят според предпочитанията си. Предлаган им е избор от видове храни за всяко хранене – закуска, обяд и вечеря.

Накрая се оказало, че децата от група Б са се хранили по-балансирано, отнесено към съответния период от време, от децата от група А.

Този факт ми е чудесен помощник в борбата с бабите, които насилват децата да ядат. :)

www.leeneeann.info/blog

Коментирай
5 rate up comment 1 rate down comment
Денислава ( преди 11 години )
Аз съм от майките, които нито за миг дори не са си и помислили да изберат пюрета от бурканчета и храна от детска кухня. И се радвам, че не съм единствена. Синът ми е на почти 10 мес. и съм купувала няколко бурканчета пюре само при едно пътуване. Той тъкмо беше започнал да яде зеленчукови пюрета (които аз му приготвях с подбрани зеленчуци от производители, на които имам доверие - картофи и други, които бях купила лятото в разгара на сезона им, тъй като тогава са градински, и които си бях нарязала на малки парченца и замразила. Та тези зеленчукови пюрета, които бях купила малкият не ги яде, защото нямаха вкус на зеленчуците, от които уж бяха направени, а според мен на пластмаса... Да не говорим че нямаха стопляне... Детето ми не яде студена и безвкусна храна. Иска само топлите манджиджки на мама. Ето защо не съм го записала на детска кухня - не разбирам как могат другите майки да си хранят децата по улиците със студена храна. Ние си имаме ритуал - в 12 се наобядваме, обличаме се, нагласяваме се и излизаме добре изглеждащи навън. Майките, които хранят децата си по улиците обикновено не изглеждат добре - повечето са по анцузи, без грим, излезли все едно да хвърлят ***... Тъпо е да се оправдават с липсата на време, защото денонощието има 24 часа за всички. След като аз намирам време, значи всяка една жена може да го направи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 1 rate down comment
Petya ( преди 11 години )
Spored men i v moq slu4ai poradi lipsata na dostaty4no neobhodimi finansi zada osigurq balansirano hranene na moeto dete predpo4itam da i vzimam ot DMK hranata, zashtoto moje da e ot "kazan" no deteto e zdravo i se hrani vseki den raznoobrazno sybota i nedelq e dostay4no za dom prigotvena hrana, ina4e sym syglasna s menieto Vi otnosno soleti 4ipsove i tem podobni vredni hrani i sym tvyrdo ZA PLODOVE I ZELENCHUCI!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 2 rate down comment
Ивелина ( преди 11 години )
Незнам за детските кухни във вашите градове,но тук кухнята е 100% без сол. Вкусна е! А всеки има право да живее живота си така както го разбира. Незнам как доказвате истиността на хранителните продукти с които готвите,нима ги проверяжате всеки ден в РИОКОЗ? Всеки отглежда децата си така като смята за добре.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7 rate up comment 1 rate down comment
Мария ( преди 11 години )
Честно казано статията, ама изобщо не ме трогна. Аз имам 9 месечно бебе. Още от началото на захранването й купувам готови пюрета. Никога не съм готвила за нея вкъщи, защото нямам никаква представа как се прави за едно бебе супа от карфиол и риба на фурна с доматен сос, примерно. Не мога да си позволя да купя от магазина пилешко бъкано с антибиотици и хормони, или зеленчуци, Бог знае от къде. Нямам от къде да си набавя домашни и сигурни. Като няма - няма! Това е положението. Не мога да повярвам що за човек ще сложи етикет на 'неготвещите' майки 'ЛОШИ' или некадърни. Ако тази жена, писала статията купува наистина качествена храна, тогава мога да приема, че прави добро за бебето си, но ако и тя купува 'лудогорско пиле'за пилешката супа или турските домати, които само отвън изглеждат добре ... моите уважения, но по-добре никога повече да не пише. Успех на всички в отглеждането на децата и мога само да кажа, че всяка майка знае себе си. Никой няма право да съди и да си мисли, че е по-добра от другите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3 rate up comment 0 rate down comment
Натали ( преди 11 години )
Най-накрая някой да обобщи както трябва темата. Обикновено мамчетата така ме нападат със "за" кухнята, че нямам възможност да изложа доводите си "простив". Ето, че някой много хубаво го е написал. Поздрави за статията :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4 rate up comment 0 rate down comment
Анелия ( преди 11 години )
Поздравления за темата!:)Аз лично когато се роди синът ми се замислях дали да го запиша на детска кухня, но той прояде почти всичко преди да навърши 10-те месеца и аз си бях свикнала да си му правя манджичките. Като ги навърши 10-те месеца даже вече не се и замислях за тази кухня-та какво да не би картофите или морковите, та било то и пилето да са по качествени от това което имам в къщи? От домашното по вкусно няма, аз самата винаги съм си хапвала от манджичките на мама, а не разни ***!Целувки на всички майчета, които мислят по този начин!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2 rate up comment 2 rate down comment
Александър ( преди 11 години )
Абе отровихте децата с тия готвени буламачи,кремчета и месо.Прочетете за суровоятството и вегетарианството.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 0 rate down comment
Наталия ( преди 11 години )
Напълно съм съгласна с написаното. Струва ми се, че повечето майки изобщо не се замислят за подобна дилема "да или против детската кухня". Да си храниш детето по този начин е от онези неща, за които просто се знае, че така се прави, но доказателства, че е по-доброто, по-здравословно и пр. дори не се търсят. Преди да се роди синът ми доста почетох за кърменето и храненето на детето и извода ми е, че Българския опит е останал там където е бил още аз като съм била дете.Може би е несравним аромата на бульона от 5 пилета в казана, но аз се замислям и за това какви са точно пилетата, с какво са хранене, колко наторени са зеленчуците и пр. Освен това, нищо не може да се сравни с храна, която е подправена с любовта на мама. За себе си реших въпроса с храненето като си купих Babycook, приготвям храната на пара точно за 15 мин. и съм сигурна , че съм подбрала най-добрите продукти, от гарантирани източници. За щастие не страдам от липса на въображение и мога да измислям винаги разнообразна храна, съобразена с вкусът на моето дете и с възрастовите особености, нещо което не може да се постигне в детската кухня. Сигурна съм, че всяка майка си обича детето, но просто едни само говорят, че е така, а други и го показват. За разговорите в градинките също сме на едно мнение, но това е друга тема.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2 rate up comment 0 rate down comment
Таня ( преди 11 години )
Няма какво да си кривим душите, от домашно приготвеното няма по-хубаво и здравословно. Ако някой си мисли, че в ДМК някой се претриса за готвеното така както майката в къщи, много се лъже. Според мен тези изказвания за по-разнообразно, по-здравословно си е чисто и просто оправдание за това че на всеки му се иска да си почине малко от колкото да прекара 30 мин над тенджерата и да приготви наистина здравословна храна за детето си. Е и аз исках да си почина малко и записах малката на ДМК-Бургас. Ами какво да ви кажа, не съм си и представяла, че с такава храна ще ми предложат да нахраня детето си. Е както и да е взимах 3 седмици, махах люспи, махах косми но най-накрая дойде ядене от което трябваше да махна червей.......Ами до тук бяхме със "здравословното и разнообразно" ядене от детската кухня. Мили майки, не се самозалъгвайте, че правите нещо добро за детето си. Не сте присъствали на самото готвене , аз също не съм но самото предположение не ми позволява да причинявам това повече на собственото си дете.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
paulina ( преди 11 години )
Zdraveite!Imam momi4ence na 9 meseca i skoro 6te q zapi6a na kuhnq!Vseki re6ava kak da si gleda deteto, no otnosno kuhnqta v koqto 6te q zapi6a imam poznata,koqto raboti tam i mi e kazvala,4e gotvqt mnogo hubavo,zatova mislq da se vuzpolzvam.A maikite,koito gotvqt vku6ti da ne si mislqt,4e kato davat zamrazena hrana e mnogo polezno!Deteto trqbva da se u4i da qde vsi4ko i dori da ne se li6ava ot 4ipsove i soleti v malki koli4estva.Kolkoto pove4e mu zabranqva6,tolkova pove4e iska.Kogato trugnat na gradina pak 6te qdat ot kazan,taka 4e ...A otnosno klukite,mislq 4e ne trqbva da se obru6ta vnimanie na takiva ne6ta.Az obi4am da izlizam i da se vijdam s hora,dali 6te klukarstvat ne me interesuva.Maikite,koito sa se poburkali po tehnite deca ne moga da gi razbera.Ostavete decata si da di6at, da si igraqt, da padat, da se sbivat,a ne postoqnno da visite nad tqh kato orlici.Nali i nie trqbva da si po4ivame i da piem po edno kafe navun.Vseki sam re6ava,no kogato nqma koi da ti pomaga,kak da gotvi6 vseki den razli4ni qstiq, nqma kak da stane.Uspeh v otglejdaneto na decata Vi!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар