Свободно време

Пътувания: Париж – градът на влюбените

14.05.2010г. / 10 12ч.
Джадала Мария
Пътувания: Париж – градът на влюбените

Парижнай-романтичният град! Град със стотици години история, с над 15 милиона жители, с хиляди забележителности и туристически атракции! Мечтата на много българи! Ето някои бележки за туристите, които ще се отправят към своето първо посещение на града на влюбените, изкуството и модата.

Пътуване:
До Париж можете да стигнете най-бързо и удобно със самолет. Има и опция с автобус, която естествено е по-достъпна, но отнема много време.
Със самолет полетът е около три часа, минават бързо.

Къде да отидем в Париж:
Стар град, пълен с чудеса! Какво не бива да пропускате?
На първо място е Айфеловата кула – входът е между 10 и 30 евро, за различните етажи. Най-евтино е качването пеш, но е само за по-младите и спортни натури. От нея ще видите уникалната гледка към целия град! Не пропускайте!

Посетете и Лувъра, стига да имате поне един ден за него! Ще видите велики шедьоври на изкуството от античните времена до Ренесанса.
Ако обичате да гледате картини посетете също музеите Орсе, Оранжери, къщата музей на Пикасо, на Роден, на Салвадор Дали и много други.
Попитайте за комбинирани билети за вход – в повечето случаи излизат на сметка. За модерно изкуство отидете в центъра Помпиду, близо до Халите.

Задължително се разходете по прочутия булевард Шанз-Елизе.

Ако имате време излезте в околностите и посетете двореца Версай, а ако не – посетете поне Булонския лес.

Ако обичате науката или имате любопитни деца, отведете ги в Сите – Центъра на науката.

Дисниленд е задължително в списъка ви ако обичате атракционите или сте с деца между 2 до 102 години! Семейният вход е с намаление. Предвидете цял ден. Паркът отваря врати в 10 до 10 вечерта. Парадът на всички герои от анимациите на Дисни започва около 16 ч. – не го изпускайте!

Разходка по Сена. Ако имате време не пропускайте романтична разходка с корабче по Сена. Корабчетата се наричат Бато-Муш и тръгват близо до Айфеловата кула. Цената за обикновена едночасова разходка е около 15 евро. Съпроводена е с разказ за основните локации и забележителности, които ще видите по пътя си.

Църкви и катедрали – това е част от историческото наследство на града, което заслужава вниманието на всеки турист. От Нотр Дам, позната ни от романите на Виктор Юго, до Монмартър – посетете ги! Особено е приятно посещението по време на меса. Снимането с фотоапарат на тези места е забранено. Ако желаете да запалите свещичка можете да заплатите сума по желание, минимум 1 евро.

Мулен руж и плас Пигал
Ако сте в Париж за забавление, а не с деца, ако обичате авантюрите и нощния живот, непременно посетете квартала на любовта около плас Пигал или отидете на шоу в Мулен руж (с цена на билетите минимум 40 евро).

Какво да хапнем в Париж:
Сладкиши и сладолед – ще видите многобройни места, където се продават пресни и безкрайно вкусни сладкиши – опитайте ги. Франция е известна и с прекрасния си сладолед – включете го поне веднъж в менюто си. За сладкиш си пригответе по минимум 2 евро, за топка сладолед 1 евро.
Хляб и сирене – класика за Франция са уникалните сирена, над 3000 вида! Към тях добавяме прясно изпечени франзели, земелки, пълнозърнести хлябове и вече може да се каже, че сте опитали френска кухня! Хлябът е достъпен – може и за няколко евроцента да имате цяла багета, сиренето в супермаркетите малки опаковки е минимум 2-3 евра за бройка от около 100 грама.
Вино! Вино! Вино! Франция е прочута с неповторимите си вина. Добавете го и към обяда, и към вечерята си. Пробвайте различни вина. Ако купувате в супермаркет, не се доверявайте на бутилки под 10 евро. В заведенията се предлага и наливно, което често е добър избор.

Транспорт в Париж:
Най-често ще ви трябва метрото. Ако сте за няколко дена – купете си карта. Така ще ви излезе най-изгодно. Тя важи за целия център на града и можете да се прекачвате спокойно в рамките на дните, които сте фиксирали. Разстоянията са огромни, а такситата – скъпи. Заложете на сигурното. Метрото наистина е много добър и сигурен начин за придвижване.

Съвет: Париж е многомилионен град, пъстър, с много туристи от цял свят. Той е туристическа дестинация Номер едно за Европа. Бъдете нащрек и не оставяйте без надзор личните си вещи и багаж. Внимавайте както по улиците, така и в метрото. Джебчиите там са по-сръчни и от тези в софийските трамваи.
Още снимки от Париж вижте тук.

* * *

Торбичка впечатления или 24 часа в Париж
Париж – сън сбъднат
Париж е безкраен празник
Най-вкусните градове по света
Мода от Париж

Прочетете още:

Коментирай
3 rate up comment 0 rate down comment
Разочарован ( преди 11 години )
Обиколил съм всички столици в Европа и мога да кажа със сигурност, че Париж е най-прехваленият град в сравнение с това, което е. Далеч не е толкова романтично, колкото в Цюрих, няма усещане за древен град като Рим, липсват и безкрайните старинни сгради (все пак средата или началото на 20-ти век не е много древно нали така) от Лондон, Айфиловата кула е просто голяма постройка от (по-голям) винкел и е далеч по интересно да се види Атома в Брюксел. Престъпността е доста висока, шофьорите карат по зле от пиян каруцар (затова и всички коли са им издрани и очукани), дори и тази нова година зарята в Париж по случай новата година не можеше да се сравни със зарята в Царево - две - три ракети и няколко фойерверки тип - нямам пари да си купя нещо по добро. Хората чакаха пред Айфиловата кула а.....на нея просто след 0 часа и пуснаха допълнително лампички да светкат.....Като цяло Париж е интересен град но само ако преди това сте видяли мнооооооого други столици в Европа и просто искате да посетите нещо ново
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 0 rate down comment
Красимира ( преди 11 години )
Благодаря много за информацията! Ще ми бъде от полза, защото ще пътувам за Париж! Благодаря още веднъж!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 0 rate down comment
Френска кокона ( преди 11 години )
Е чак акита мисля няма, но има пикоч на някои места. Все пак е много посещаван град и е нормално.:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 0 rate down comment
коко шанел ( преди 11 години )
Мечтата ми е да видя един ден Париж и аз! Чух, обаче, че централните улици на Париж са "минирани" с кучешки акита, т.е. не само българите забравят да си почистят след домашните любимци. Интересно в кои други държави го има същото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар