Свободно време

Пътувания: Никозия – разделената столица на острова на Афродита

01.07.2010г. / 11 15ч.
Аз жената
Пътувания: Никозия – разделената столица на острова на Афродита


До кипърската столица Никозия се стига през летището на Ларнака. Причината е, че вече 36 години островът на Афродита е разделен и аеропортът на кипърската столица е останал в окупираната от турската армия територия.

 

От южния град до главния град на острова се пътува не повече от час с автомобил и първото нещо, което впечатлява нас българите е обратното движение . Тук воланите на колите са от дясната страна.

Самият град или поне гръцката му част не биха направили голямо впечатление на туристи, посетили Гърция. Атракция за чужденците е пропускателният пункт между турската и гръцката част. Той е разположен на зелената линия, разделяща острова на турска и гръцка част и е бледо подобие на „събратята“ си в Берлин от времената на Студената война в Европа.

КПП-то в сърцето на кипърската столица се намира в северния край на ул. „Ледра“. Преминаването през него е без проблем, особено за хора от страни от ЕС. Снимането на мъртвата зона между постовете на кипърските гърци и турци не е разрешено, особено вляво или вдясно. От турската страна процедурата е по-бавна, защото униформените записват в компютър данните от документите за самоличност на влизащите в непризнатата Севернокипърска турска република. Същото се прави и на излизане.

На нейна територия, която е извън Евросъюза, само на няколко минути пеша от зелената линия се намират две исторически забележителности. Едната е „Буюк хан“, а другата някогашна католическа катедрала, строена от кръстоносците и след завладяването на Кипър от османците превърната в джамия.

Турската част на Никозия, разположена близо до контролно-пропускателния пункт, доста напомня на малките градчета в югоизточната ни съседка с множество магазинчета и сравнително ниските цени.

Заведенията в гръцката част на кипърската столица оживяват след 9 часа вечерта, особено през лятото. Местните предпочитат да отиват на таверна, когато се разхлади. Много от кръчмите тук са с жива музика и не може да не признаем, че киприотите умеят да се веселят.

Прочетете още:

Коментирай