Свободно време

Дания - скандинавската магия

05.11.2006г. / 20 11ч.
Аз жената
Дания - скандинавската магия

Сигурна съм, че всеки свързва Дания първо с Малката русалка, Храбрият оловен войник, Палечка, Малката кибритопродавачка и всички други незабравими приказки на Ханс Кристиян Андерсен. С удоволствие ще Ви разкажа нещо повече за тази красива страна, в която аз наистина се почувствах като в приказка.

Когато моя добра приятелка ме покани на гости в Дания, където е омъжена, приех предложението със смесени чувства. Разбира се, много исках да разгледам тази толкова непозната за мен страна, но пътуването е малко сложно, защото няма директен полет. Оказа се, че въобще не е трябвало да се притеснявам. Във Виена до мен седна невероятно привлекателен мъж, с когото говорихме на английско-немски и дори съжалих, че полетът не продължи още мъничко. Бях готова и до Австралия да летя в такава компания. Простете ми, малко се отплеснах.

В крайна сметка в разгара на лятото се озовах в Копенхаген. Първата ми мисъл беше “Отървах се от жегите в България.” Ще пропусна приятното клюкарстване с приятелката ми, но пък ще споделя всички любопитни неща, които научих от нея за този красив град. Името му означава “търговско пристанище” и е основан през 1000 г. от баща и син като рибарско селище. Днес Копенхаген е един от най-добрите градове за живеене според много световни класации, независимо от високия стандарт на живот.

Може би най-голямата атракция в Копенхаген е паркът Тиволи, построен по времето на крал Кристиан VIII, който го е поръчал с идеята, че когато хората се забавляват, не мислят за политика. Въпреки че, част от постройките са били опожарени от симпатизанти на Нази през 1943, са останали оригинални сгради.

Една от тях е невероятният театър в китайския стил, чиято завеса е всъщност изкуствена опашка на фазан. В парка има всякакви атракциони, характерни за един увеселителен парк – влакче на ужасите и други. Тук се намира и най-високата въртележка в света – цели 80м. Вечер паркът представлява невероятна гледка с много светлини, а понякога и фойерверки. Твърди се, че Тиволи е вдъхновил Уолт Дисни да построи известния си парк след време.

За мен най-голямата изненада беше, че през лятото всеки, който пожелае, има възможността да посети парламента, да го разгледа отвътре и ако иска дори да седне на някое от удобните кресла на депутатите. Усещането е неописуемо!

Една от сградите, които ме впечатлиха най-много в Копенхаген, е замъкът Розенборг /на снимката/. Първоначално е бил построен за краля като малък замък за ловуване, но постепенно се е разширявал докато стигне до сегашния си блясък и достолепие.

Ако някой се е впечатлил от разказа ми и е решил да посети Дания, препоръчвам да се разходи по Строгет – най-дългата пешеходна шопинг улица в Европа. Тук присъстват бутици на всички елитни марки, за които можете да се сетите, но ако имате по-скромен бюджет, продължете надолу, където са големите магазини, предлагащи качествени стоки на разумни цени.

Други места, които си заслужава да видите са Музеят на Викингите, палатът Амалиенборг, статуята на Малката русалка на пристанището, Облата кула, пивоварната и други.

Относно някакви типични ястия, струва ми се, че датчани нямат много такива. Най-известното е “смьоребрьод” – сандвич от ръжен хляб, салам, пържен лук и сос “Ремулад”. Среща се и в други разновидности – може да е и с пастет, говеждо и др. Повече ми харесаха Датските сладкиши – колкото вкусни, толкова и калорични. Що се отнася до загряващо място преди дискотека, много подходящо е “Барбарела” – приятен интериор, свещи, удобни фотьойли и коктейли с ром.

Страшно много съжалявам, че не можах да посетя така известния Хамлетов Елсинор, затова се надявам посещението ми в красива Дания да не е последно.

Това беше накратко престоят ми в Копенхаген – градът, където аристократичният дух и разкрепостеността се смесват в странна, но обаятелна комбинация. Чувствам се облагодетелствана, че се докоснах до скандинавската магия, но важна част от равносметката ми са и невероятно интелигентните и освободени датчани. Не е ли това най-важното предимство, което ще имаме след 1 януари 2007 – възможността да се срещаме с интересни личности, да се обогатяваме духовно и да счупим оковите, в които сме от толкова много години насам?!

Трябва да спирам, защото току що получих имейл. Стискайте палци да е от красивия датчанин, с когото се запознах в самолета.

Прочетете още:

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
Николета ( преди 11 години )
da az sum suglasna s teb 4e daniq e 1neveroqtna strana samata az iskam kato porasna i nau4a datski da jiveq tam!Lelq mi e stra6no bogata i 6te me vzeme pri neq v Aarhus!Dano da ima6 da vuzmojnost da q poseti6 otnovo za6toto su6to kato prikazkite na Andersen tq trqbva da se vidi(pro4ete) otnovo!Povqrvai v prikazkata DANIQ i q poseti otnovo kato se po4ustva6 kato istinski prikazen geroi v stranata na malkata rusalka
отговор Сигнализирай за неуместен коментар