Свободно време

Пътувания: Истанбул – мегаполис на два континента

03.06.2010г. / 11 28ч.
Джадала Мария
Пътувания: Истанбул – мегаполис на два континента


Истанбул – невероятният град на два континента! С повече от 16 милиона души население! Смесица на много религии, култури, етноси, вкусове и цветове! Познат ни напоследък от сериалите като лъскав, но същевременно не толкова. Колоритен и шумен – град, в който не можете да скучаете и е задължително да посетите! Още повече, че е толкова близо до нас – само на няколко часа път!

 

Ще се изумите колко добре уреден за мегаполис е града, с много цветя и добре поддържани паркове, с детски площадки и фитнес уреди за възрастни със свободен достъп, без заплащане, с модерен транспорт и екзотични места за похапване, пазаруване и разходка. В същото време ако сте настроени за шопинг градът е само за вас с безкрайните си търговски улици, Капълъ Чарши, огромните си модерни молове.

Пътуване:
До Истанбул можете да пътувате с кола, автобус, самолет и дори с корабче. С кола или автобус от София пътят е около 6-8 часа, като отделно минаването на границата отнема между 30 минути и 2 часа.

Къде да отидем в Истанбул:
Историческото наследство и културните забележителности в града са много, а модерни постройки и места също привличат все повече туристите.
ЦъркватаСвета София“ е безспорно най-любопитното за всеки българин място, доколкото в нея се намира и стенописът Св Св Константин и Елена. Църквата е от времето, когато градът се е наричал Константинопол. По-късно е превърната в джамия, а през 70-те години на миналия век – в музей. Вход – 20 турски лири. Децата влизат без входна такса.
Топкапъ Сарай – старият дворец, съхранил духа на вековете, величествен, пазещ много ценни предмети на отминали величия – мечове, дрехи, прибори, златни, сребърни, скъпоценни подаръци за султаните от всички кътчета на света! Дворецът е в центъра на града. Отделно се посещава и харемът към двореца. Входна такса за двореца и съкровищницата – 20 турски лири (около 20 лева). За харема входът се заплаща допълнително. Децата влизат без входна такса.
Проливът Босфора е задължително място за разходка и по възможност – с корабче. Така ще видите много от забележителностите на Истанбул и ще усетите по-добре духа на този невероятен град. Стандартно времетраенето на разходката е около час до час и половина с цена между 15 и 30 евро. За деца обикновено има 50% отстъпка в цената.
Водохранилището – направено по времето на Император Юстиниан, то е уникално със своята архитектура и размери – площ над 9800 квадратни метра! Не забравяйте да пуснете малка монетка, за да се върнете отново в Истанбул или да ви се изпълни желание, поне така казват. Входна такса – 10 турски лири.

Какво да хапнем:
В Истанбул можете наистина да усетите вкуса на Ориента! Знайте, че в Турция свинско не се предлага. Алкохол, дори бира се сервират само в по-скъпите ресторанти. Опитайте задължително дюнер (цена между 1.50 и 5 лири), прясно изцеден сок от портокал (1 до 5 лири), баклавички, кадаиф и толумбички – продават се на грамаж, между 10 до 50 лири за кило. Имайте предвид, че ориенталската кухня е тежка, пикантна до силно люта. Не пропускайте да си поръчате и морски деликатеси.

Задължително опитайте турското кафе и чай. Знайте, те са много силни. Цената на кафето е между 4 и 10 лири, капучино от 5 до 15 лири. Чай може да ви поднесат на много места безплатно или между 1 и 5 лири.

Транспорт в Истанбул:
Ако сте в центъра може спокойно да се придвижвате пеша или с удобния трамвай. Цена на билета 1,5 лира, купуват се предварително жетони за трамвая. В града има и три лъча метро, за достигане до по-отдалечените места на града. Автобусите също са удобни. Ако ползвате такси, договорете в началото сумата за придвижването си, в противен случай рискувате да ви излезе твърде скъпо.

Съвет: Навсякъде внимавайте в цените, договаряйте и дори се пазарете – в Ориента това се очаква от вас. В конкретни случаи можете да свалите цената до няколко пъти. Не можете да се пазарите само в магазините в моловете и в супермаркетите. По традиция навсякъде се очаква от вас да оставяте бакшиш, ако сте доволни от услугата или обслужването.

Фотопоглед

Прочетете още:

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
мамата ( преди 11 години )
много ми се ходи до там, ама много!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар