Свободно време

Национален конкурс за най-добра доброволческа инициатива

13.02.2011г. / 17 49ч.
Ивет Лолова
Национален конкурс за най-добра доброволческа инициатива



По случай 2011 г. - Европейската година на доброволчеството, Национален алианс за работа с доброволци (НАРД/) и фондация "Лале" обявяват национален конкурс за най-добра доброволческа инициатива в България.

2011 е Европейската година на доброволчеството. Основен фокус на всички страни от Европейския съюз през тази година ще бъде развитието и промотирането на доброволчеството. Това стана ясно по време на работна среща на водещите доброволчески организации в България, провела се на 11 февруари в София.

По време на работната среща организаторите - Национален алианс за работа с доброволци и фондация "Лале", заедно с над 60 граждански организации, представители на държавната и местна власт, бизнеса, училища и университети от цялата страна очертаха основните проблеми пред доброволчеството в България. Ето някои от тях:

- Няма регистър на доброволческите организации и на доброволците.

- Няма национален календар на доброволческите дейности.

- Няма доброволчески книжки, които да показват всеки доброволец в какви акции е участвал.

- Няма закон за доброволчеството в България, който е факт в повечето европейски страни.

- Трябва да се мотивират по-малките населени места – села и малки градчета - да създават организации и доброволци.

 Доброволци от ИМКА Габрово

Участниците в срещата се обединиха около основните приоритети по стандарти и политики на доброволчеството. Основен акцент за годината е  приемане на Закон за доброволчеството. За първи път тази година Министерството на културата е заявило подкрепа, като е сформирало работна група за приемане на такъв закон. Организаторите ще проведат целогодишна кампания за актуализация на внесения от тях проектозакон, разглеждането му в комисиите на Народното събрание и приемането му.
 
На срещата беше решено:

  • 1. Въвеждане пилотно за България на „Доброволческа книжка” за регламентиране на доброволческия труд. В нея ще се записва в кои акции е участвал доброволецът. Като пожелание към бизнеса ще бъде в бъдеще работодателите да изискват такава книжка или кандидатите за работа да вписват доброволческия си труд в автобиографията си, защото доброволчеството е престижно, то е неформално образование, висша школа за живота, то учи как да общуваме с различни хора и да преодоляваме трудности от различен характер. Тези качества, не се изграждат в никое средно или висше училище.
  • 2. Обявен е национален конкурс за най-добра доброволческа инициатива в България – 2011 г. Организаторите очакват истории за стореното добро на имейлите на НАРД и фондация „Лале”, но също и по факс или по пощата, с истории за акциите, които доброволчески организации са провели.  Вероятно около 5 декември или на самия 5 декември 2011 г. ще бъдат обявени първенците, но доброволците са като олимпийците – не е важно да спечелиш, а да участваш.
  • 3. Обсъждане и съгласуване на доброволческите практики в страната за 2011г. Европейската година на доброволчеството.

Прочетете още:

Коментирай