Семейство

Как детето да ни чуе, без да повтаряме?

07.06.2011г. / 07 52ч.
Аз жената
Как детето да ни чуе, без да повтаряме?

Вместо да повтаряме отново (и отново) е по-добре да го кажем веднъж, но така, че детето да разбере какво искаме от него и да го свърши. Звучи добре на теория, но опитайте следните идеи на практика:

1. Не се състезавайте с телевизора, музиката или игрите. Обикновено децата са погълнати от заниманието си и по-скоро ще отвърнат с „ахам“ или „добре“ на молбата ви, но това не означава, че наистина са чули това, което им казвате. За да сте сигурни, че имате цялото им внимание, помолете ги за кратко да прекъснат заниманието си, за да ви изслушат. Ако отвърнат с „още малко“, настоявайте да натиснат бутона за пауза или да оставят играчките.

2. Установете контакт с очи. Децата ни възприемат по-сериозно, когато ги гледаме в очите (както е и при възрастните). Да гледате някого в очите означава „говоря сериозно“. Така че второто нещо, което би трябвало да кажем е „Моля те, гледай ме, докато ти говоря“. Ако става дума за малки дечица, е добре да слезете на тяхното ниво, така че клекнете или се наведете.

3. Не повишавайте глас. Викането не прави нещата по-ефективни. Вместо да чуе какво казвате, детето получава следното послание – „мама е сърдита“ и забравя да слуша какво говорите. Колкото сте по-спокойни и уверени, толкова по-ясно ще се изразите, за да ви разберат.

4. Риторичните въпроси не помагат. Когато сме силно раздразнени казваме неща като „Колко пъти трябва да те викам за вечеря?“ или „Аз ли трябва да върша всичко тук?“, дори да сме научили децата си да не отвръщат на риторични въпроси. Вместо да се хабите с тях, използвайте прости напътствия „Моля те, спри с това, което правиш и ела на масата“ или „Моля те, прибери си веднага играчките“.

Прочетете още:

Коментирай