Семейство

„Мими и Макс“ – приказен подарък за българските деца

14.06.2011г. / 09 44ч.
Аз жената
„Мими и Макс“ – приказен подарък за българските деца

Малко повече от месец след международния ден на детската книга (2-ри април) българските деца получиха един приказен подарък. На книжния пазар излезе „Мими и Макс“ – завладяваща въображението история за пътешествието на две съвременни деца в един вълшебен свят. Книгата е дело на Маги Благоева – млада, талантлива и все още непозната (досега) българка, която с произведението си не просто разкрива пред децата чудесата и безграничните възможности на заобикалящия ни свят, а предизвиква нас, възрастните, да се замислим за житейските ценности, за това, как отглеждаме и възпитаваме децата си, какви сме и как живеем ние самите. Чудесните илюстрации на младата художничка Диана Стойкова изцяло подкрепят съдържанието на книгата и създават радост за малки и големи. Като цяло книгата е високо стойностен подарък за всяко жадно за духовност и знания съвременно дете.

Официалното представяне на книгата бе на 4 май 2011 г. в зала „София“ на Столична библиотека, която се намира на емблематичния за българския книжен пазар площад „Славейков“. Стилен кетъринг и озвучаване, и кратко съдържателно представяне от самата Маги Благоева, дадоха възможност за повече лични контакти между авторката и дошлите да я почетат или да се запознаят с нея и книгата.

За първи път се зачетох в „Мими и Макс“ една късна вечер, когато 7-годишният ми син вече спеше. Винаги преглеждам внимателно книжките, които му купувам, а в този случай държах в ръцете си пилотно издание, за което младата и все още неизвестна авторка очакваше моето мнение. Неусетно мина полунощ, после още час, и за изненада на мен самата, желанието ми да разбера „какво става по-нататък“ пребори умората и жаждата ми за сън. Леко, непринудено и увлекателно, приказното приключение на Мими и Макс завладя душата ми и през целия следващ ден ме окриляше мисълта за предстоящото продължение на историята вечерта. Още с първите глави от книгата разбрах, че чета шедьовър и нямах търпение да предложа „Мими и Макс“ на сина ми, който много обича да му чета приказки. Макар и по-дълга от обичайните, историята бързо привлече вниманието му и го въодушеви, и сам ме подканяше по-бързо да си свършвам работата, за да му чета. Сега, когато може сам да чете, често виждам приказката в ръцете му.
Както бе посочено при представянето и акцентирано в подзаглавието на книжката, „Мими и Макс“ е една история за малки и големи. Това е разказ за всички, които обичат историите за чудеса и вълшебства, за животни, които говорят и общуват с хората, за приказни места и герои. Тази приказка, пропита с топлота, човечност и преклонение пред природата, е завръщане към духовността. Тя е благодат за чистата детска душа, атакувана всекидневно с псевдокултура от телевизия, интернет и лъскави модернистични преводни издания. Тя е и за всички пораснали деца, които не просто искат и си спомнят детството, а се стремят да възпитат и съхранят в своите деца любовта към природата, към земята, към живота, към чистите взаимоотношения между хората. Затова и някогашните, и сегашните деца, които са отраснали с „Малкият принц“ на Антоан дьо сент Екзюпери и „Алиса в страната на чудесата“ на Луис Карол, както и тези, завладени от „Хрониките на Нарния“ на Клайв С. Луис, несъмнено ще оценят невероятното приключение на едно малко момиче и едно малко момче, потеглили на неочаквано пътешествие в един различен (дали?) свят.“

Следвайки своя необичаен път, Мими и Макс се превръщат в малки откриватели. За разлика, обаче, от споменатите по-горе приказни герои, на двете съвременни деца им се налага да преминат през такива препятствия и да решат такива задачи, които звучат актуално и за нас, възрастните. Колко от порасналите вече деца, които дръзнат да извървят този път заедно със своите деца, ще имат смелостта да признаят пред себе си, че някои от въпросите ги затрудняват, други засрамват, а трети просълзяват? Ако само сме погъделичкали любопитството ви, как бихте отговорили на следващите въпроси, при условие, че от това зависи живота ви и този на близките ви:

Кое е това, което всеки иска най-много? Кое е онова, което ти се случва само, когато вярваш в него? По какво си приличат добрия и лошия човек – кое е общото между тях? Нека всеки, който е любопитен да научи отговорите на тези и още много други интересни въпроси, последва Мими и Макс в тяхното пътешествие. Може да остане изненадан...

Едва ли, обаче, е чак такава изненада, но е срамно за българската издателска общност, че книгата се издава само с лични средства. Още повече, че нито едно българско издателство не си е направило труда дори само да отговори на авторката. За да достигне историята на Мими и Макс до българските деца, продажната цена на книгата има за цел единствено да покрие вложените за отпечатването й средства, както и да подпомогне благотворителната дейност в България – един лев от продажбата на всяка книжка ще се дарява за каузите на фондация „Движение на българските майки“ Книгата може да се поръча само от личния й сайт: http://mimiimaks.com

Кое е момичето с чаровната усмивка, скрито зад името Маги Благоева? От малка тя проявява интерес към литературата, създавайки стихове, разкази и сценарии, а години наред сътрудничи с различни медийни издания с най-разнообразна тематика. Сега завършва „Българска филология“ в Софийски университет „Свети Климент Охридски“. До създаването на „Мими и Макс“ я отвежда не само призванието й да пише, но и твърдото й убеждение, че децата са най-добрите учители, всекидневен пример за което е и нейният чаровен малък син.

Ще ми се да вярвам, че „Мими и Макс“ е само първата от поредица приказки за приключенията на двете съвременни деца. Вървейки по своя път, те не просто се пренасят в един приказен свят, а откриват по необикновен начин света около себе си и едновременно със своето съзряване, учат нас, възрастните, на искреност, човечност, доброта и обич. А какво по-хубаво за жадния за духовност човек в днешния пренаситен с пошлост, насилие и бездушие консуматорски съвременен свят? Нека позволим на децата си да поемат по пътя на Мими и Макс, и заедно с тях преоткрием стойностните неща в живота. И да се научим да виждаме, както казва Мими, хубавата страна на нещата.

Прочетете още:

* Автор: Анна Димитрова

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
Мария ( преди 11 години )
Взехме си книжката при представянето й във Варна, много, много ни хареса! Не съм очаквала такова качествено и добре направено издание, а историята наистина е много увлекателна!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар