Здраве и красота

Грелин – хормонът на глада

28.07.2011г. / 00 26ч.
Аз жената
Грелин – хормонът на глада

За да отслабнем броим калории, правим упражнения, ограничаваме шоколада и какво ли още не. Кой е виновникът да сме постоянно гладни? Стомахът ни произвежда хормон, който се нарича грелин. Той стимулира апетита и ни кара да ядем. Това е добре за някои хора, но за други съвсем не е така.

Грелинът е открит през 1999 г. от японски изследователи, които изучавали плъхове. Американците пък установили, че количеството грелин в кръвта се увеличава, когато не се храним и спада, когато ядем. Слабите хора имат повече грелин в кръвта в сравнение с пълните, което помогнало на учените да разберат, че теглото влияе на способността на грелина да регулира чувството за глад и апетита.

Някои хора като например тези, които страдат от рядко състояние, познато като Прадер-Вили синдром – не могат никога да заситят апетита си и като резултат от това страдат и умират от усложнения вследствие на прекалена пълнота. Когато учените открили, че нивото на грелин при такива хора е страшно високо, започнали да търсят нещо, което да възпира неговото покачване. Откритието на подобен лек би могло да помогне на хора с Прадер-Вили синдром, както и на останалите, които не могат да контролират теглото си.

Учени от САЩ експериментирали с различни блокиращи грелина вещества и установили, че човек не отслабва, когато има ниски нива на грелин, а организмът му изгражда повече мускулна маса.

В Университета Йеил открили, че грелин има освен в стомаха и в хипоталамуса, който е част от мозъка, която работи със стомаха за регулиране на апетита. Оказало се, че грелинът не бива да се свързва само с килограми и растеж, но и със стрес, водещ до депресия и страх, които пък при много хора са причина за напълняване.

Учените все още търсят отговор по какъв начин грелинът в стомаха и грелинът в мозъка заедно регулират глада.

Прочетете още:

Коментирай