Майчинство

С каква закуска да заменим шоколада и зрънчото?

11.10.2011г. / 23 05ч.
Нина Иванова
С каква закуска да заменим шоколада и зрънчото?

Един от съвременните проблеми на почти всяка майка, свързан с храненето на детето, са така наречените фаст фуудс или бързи закуски.

Сандвичи, дюнери, мазни пици и всевъзможни калорийни бомби от будките дебнат децата, примамвайки ги с наглед вкусни, но далеч нездравословни храни. Войната между вкусовете на родители и деца отдавна е обявена, особено като се имат предвид тревожните статистики, че всяко 3-то дете е затлъстяло и с наднормено тегло!

Какво може да се направи в тази ситуация:

- Опитайте постепенно да замените зрънчото в ръцете на малчугана с нещо още по-вкусно, но и здравословно. Вариантите са много, възползвайте се от разнообразието на сезонните плодове и зеленчуци. За начало можете да започнете да слагате по няколко резена ябълка или пък един банан в плик в чантата на детето, ако е ученик. Ако детето ви е по-малко, значи все още може да контролирате ситуацията и сега е времето да създадете здравословни навици. Опитайте се да го възпитате да обича плодове и зеленчуци. За да го привлечете към своята кауза, може да приготвяте различни комбинации от прясно изстискани сокове или пък вкусни плодови салати. Висококалорийната сметана заменете с мед и орехи. Важно правило е да не притискате детето да изяжда пълната купа или да изпива огромната чаша със сок. По-редно е то да опитва различни вкусове и така само ще подбере своите любими храни.

Проблемът с шоколада, безбройните лакомства, зрънчото, снаксовете и чипсовете, е голям и за неговото решение са необходими мерки. Най-доброто решение е от рано да започнете да предлагате разнообразни храни, избягвайки колкото се може по-дълго консумацията на вредни закуски.

Ако вече е късно и детето ви е редовен консуматор на този вид храни, поне се опитайте да ограничите купуването им. Или пък ги заменете с:
- обикновени бисквити;
- пълнозърнести солети с фибри;
- ситно нарязани пръчици морков.

Прочетете още:

Коментирай