Семейство

Защо детето лъже и как да реагираме

04.01.2012г. / 22 44ч.
Аз жената
Защо детето лъже и как да реагираме

Повечето деца преминават през период, в който лъжат за всичко - дори за неща, за които на пръв поглед няма смисъл. По-важна от самата лъжа, е причината за нея. Най-често тя се корени в желанието за повече на внимание. В този случай лъжите повече приличат на измислици и няма нужда да се притеснявате много. Въпреки това е добре да прекарвате повече пълноценно време с детето си и разговаряйте, за да следите от близо нещата.

В детската градина и в училище децата искат не само да бъдат забелязани, но и приети в средата, което отново може да стане повод за лъжа. Децата използват този тип лъжи, за да създадат например различна представа за себе си у новите си другарчета и съученици.

Още по-сериозни са лъжите за избягване на наказание или пък за прикриване на някого, който е направил беля и го чака наказание.

На лъжите може да реагирате по-няколко начина:

  • Детето да бъде порицано не само за грешката си, но допълнително за това, че е излъгало.
     
  • Да разговаряте с него и да му обясните, че за вас и другите ще е много трудно да възстановите доверието в него (припомнете му приказката "Лъжливото овчарче").
     
  • Обяснете му как се чувствате от неговата лъжа, че ви е особено неприятно, че то предпочита да скрие истината. Най-важното е да не просто да се ядосате, развикате и да го накажете, а да реагирате адекватно и да помислите как заедно да се справите с лъжите.

Прочетете още:

Коментирай