За дома

Без лук животът не е вкусен

24.02.2012г. / 22 08ч.
Вергиния Генова
Без лук животът не е вкусен

Лукът – зеленчук ли е или подправка? Или средство да се разплачем на момента? Ето това е въпросът сега!

Лукът е един от първите използвани от човечеството зеленчуци. Още от бронзовата епоха са намерени остатъци от лук, вкаменени наред със смокини.

А гръцките легенди разказват, че когато търсели златното руно, в родината на Артемида намерили неизвестни дотогава лекарствени средства – едно от тях бил лукът. Колкото и да е странно отначало древните гърци използвали лука, за да обясняват на учениците строежа на Вселената, която според тях се състояла от различни сфери, които обграждали Земята. После установили, че е добро средство, което дава сила на войниците, затова станал задължителна съставка на храната им. А гръцките атлети ядели много лук, за да пречистват кръвта си.

Римските гладиатори пък натривали телата си с лук, за да се втвърдят мускулите им.
А викингите пък използвали лука за мехлем, а лучената каша я давали на ранените в стомаха бойци. След като другарят им погълнел кашата, те душели корема и ако миришело на лук, знаели, че раната е неизлечима и той ще умре.

В Средновековието лукът се използвал като разменно средство, както и като подарък.
Египтяните също го смятали за божествено растение, именно благодарение на сферичните му форми, които символизирали вечния живот. Смятало се, че като се погребе човек и се сложи лук до него, силната миризма ще върне духа му. Знаехте ли тези любопитни факти за лука?

Днес всички знаем, без лук не може да минем в кухнята. Българките го използват изключително много и всяка рецепта за солено ястие започва с нарежете лука и го запържете, задушете... Ако не вярвате, направете си експеримент да отворите напосоки 10 рецепти за основни ястия или супи и ще попаднете неизменно на лука.
Лукът има не само богато минало, но и много позитивно настояще.
Знаем, че е много силен имуностимулант, но освен това действа позитивно при профилактиката и лечението на редица заболявания, в това число и различни видове рак, диабет от тип 2, катаракта, сърдечни проблеми, хормонални проблеми, понижава нивото на лошия холестерол, подобрява еластичността на кръвоносните съдове, регулира кръвното налягане.

Е, дори и само тези неща, които изредихме са достатъчни, за да включим повече лук в менюто си и да не ни пука, че ще миришем – все пак измислени са пастата за зъби и дъвките.

Навремето бабите и дядовците ни, не са яли всеки ден омари и мюсли, а на нивата са си носели основно комат хляб, сол и лук и ако са били малко по-богати и резен сланина понякога. И пак са били по-здрави. Ако се направи проучване може и да се установи, че благодарение на лука са оцелели.
Но и световните специалисти по здравословно хранене препоръчват да се яде лук всеки ден.

Лукът върви с почти всеки вид салата, вкусен е с всяко основно ястие и като гарнитура. Ако пържените лучени кръгчета ви се струват мазни и нездравословни, опитайте натурални лучени кръгчета с дресинг.
Не на последно място лукът е сравнително евтин – червеният лук е по-сладък, белият по-остър, а празът може да се консумира и като основен елемент примерно в крем супа от праз лук.

Древните славяни са казвали, че „Лукът от седем болести лекува“. Кои са тези седем – не е ясно, но по-важното за нас е, че при нашия динамичен живот болестите са станали вече 107 и е добре да наблягаме на лука, стига да нямаме проблеми със стомаха.
Лукът може да се използва като дъвка, за да убием бактериите в устната кухина. Е, може да убием и любовта на живота си още на първа среща, така че внимавайте. Излишно е да го казвам, но етикетът задължава – винаги когато говорим за лука – да добавяме отново и отново – не го консумирайте в работно време, на парти или когато ще излизате на среща. А след това винаги си мийте зъбите и дъвчете дъвка. Е, не помага много, ако трябва да сме честни, но това е предизвикателство пред учените експериментатори – да се създаде дъвка, която успешно да се бори с миризмата на лук.

Снимка: Reuters

Прочетете още:

Коментирай