За дома

Конят – символ на свободата и независимостта

17.04.2012г. / 10 26ч.
Вергиния Генова
Конят – символ на свободата и независимостта

Конят е типично прабългарски символ, символ на небето, свободата и силната и необуздана воля. Олицетворява военната храброст, сила, мощ, безстрашие и слава, което го прави подходящ за символичен подарък на възмъжаващи момчета.

Развятата конска опашка е и знамето на прабългарите – свобода, безгрижие и радост от живота. Винаги си го напомняйте, когато сутрин нямате време да си направите каквато и да е прическа и като най-лесно и бързо връзвате косата на конска опашка, бъдете независими, секси и се усмихвайте.

Докато при прабългарите конят е небесен символ, при славяните той е соларен. Често е бил изобразяван като шевица на ризи. Смята се, че с помощта на коня бог Свентовит е успял да проникне в царството на мрака и да пребори смъртта.

Както виждаме по нашите земи конят е много положителен и красив символ, но при тюркските племена конят е символ на смъртта, а в Англия белият кон се свързва с убийство. Зад това нелепо твърдение всъщност стои историческо събитие. Смята се, че когато саксонците завладели земите им, саксонското знаме било украсено с бял кон и затова за англичаните белият кон е образ на нещо кърваво, зло и най-вече на нечистото саксонско присъствие, което мразели. Когато видели бялото знаме, те плюели през лявото си рамо, за да прогонят злото – това останало като поверие и дори в днешно време някои англичани правят същото като видят бял кон. Горе-долу го възприемат както някои българи черната котка.

Ние, обаче, все пак не сме в Англия и си имаме достатъчно лоши символи и поверия, така че може да считаме белия кон за символ на свободата, чистотата и неукротимата воля. Конят носи вятъра на промяната и добрите промени в живота.

Смята се, че ако закрепите монета върху гърба или копитото му ще ви донесе богатство.

А ако питате мен, конят сам по себе си е достатъчно красиво и атлетично животно, така че добре направена скулптура на кон може да е подарък за всеки ценител на красивото и изящното. Картина или фигурка на кон ще се вписва прекрасно почти във всеки интериор и ще зарадва и млади и стари, така че не се колебайте да подарите нещо с изображение на кон. А истинските ценители тайно си мечтаят да имат по-близък контакт с това благородно животно, така че помислете дали не е хубаво за подарък да подарите на някого езда, вместо фигурка, която да прашасва по рафтовете. Ще подарите емоция, незабравими преживявания и много ценно умение, да не говорим, че близкият контакт с това свободолюбиво и мило животно ще ви се отрази благоприятно на нервната система.

Снимка: Reuters

Прочетете още:

Коментирай