Зелено

Лалетата – пеперудена феерия

20.04.2012г. / 16 03ч.
Вергиния Генова
Лалетата –  пеперудена феерия

Лалетата са типично пролетни цветя. Отглеждат се от луковици и днес има селектирани над 500 вида лалета. За непрофесионалистите градинари лалетата се размножават чрез луковици – засаждат се през септември-октомври на около 10 -15 см под земята – все пак ще престоят там цяла зима.

Казват, че за да се запазят цветовете едри, трябва всяка година да се вадят луковиците през юни и на есен отново да се садят. Може и да е вярно, но за хора, които нямат време да градинарстват, според мен е достатъчно само веднъж да се насадят и от там нататък те поемат своя път в живота, дори да не ги вадите и садите всяка година, не е фатално. А може и всяка година да досаждате нови и нови лалета.

Когато видиш една градина с лалета, няма как да не се усмихнеш и да си помислиш, че Земята все пак не е чак толкова лошо място за живеене. Горещо препоръчвам на всеки, който може да си направи цветна градина да си насади колкото може повече лалета.
Те не се гледат никак трудно, а са толкова красиви. И са красиви именно не откъснати – да си пиеш кафето в градината и да си ги гледаш, да си ги гледаш и да се усмихваш.
Ако решите да украсите дома с ваза с лалета, добре е да имате предвид стария изпитан трик със захарта. Чаена лъжичка захар във водата, за да удължите живота на лалетата. Но все пак те са толкова крехки цветя, като желанието на човек за свобода – откъснеш ли ги бързо умират.
Затова направете си градина от лалета в стаята, на балкона, пред блока или в градината. Където и да я направите, пролетта ще ви усмихва, ще ви зарежда с позитивизъм и ще прави деня ви по-пъстър и по-цветен.

Снимка: авторът

Прочетете още:

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
pipi ( преди 11 години )
аз си гледам моя БОКО, тои ми е и цвете и кафе и слънчице и лиубов
отговор Сигнализирай за неуместен коментар