Бременност

Съвети как да запазите емоционалния баланс по време на бременност

03.05.2012г. / 22 41ч.
Аз жената
Съвети как да запазите емоционалния баланс по време на бременност

Психологът и психотерапевт Мариета Игаренска сподели няколко основни правила за справяне с емоционалния дисбаланс по време на бременността. Нейната лекция бе част от програмата на безплатното общинско училище за бъдещи родители в книжарница „Форум“ в мол „Галерия Пловдив“:

1. Бременни, грижете се за себе си - приемете помощта на близките си, позволете им да направят нещо за вас.

2. Спазвайте хигиена на съня: правете упражнения 3 до 6 часа преди сън – кратка разходка след вечеря е перфектното решение; избягвайте алкохола; спазвайте режим на лягане – в един и същ час; избягвайте да пиете течности в големи количества вечер – те са причина да се будите нощем с позиви за уриниране, а това снижава качеството на съня; не работете на компютър до късно вечер; избягвайте дрямката през деня.

3. Научете се да релаксирате!

4. Смейте се – смехът е добро лекарство, тренира и отпуска мускулите, понижава нивото на кортизол, увеличава се активността на естествените клетки-защитници, увеличава се дълголетието.

5. Бъдете щастливи, бъдете радостни, учете детето си на хормоните на радостта и любовта. Отделяйте си време за „радостен душ“ през деня. Ако имате музика, която ви носи радост, пускайте си я и си представяйте как обливате детето си със светлина и любов.

6. Избягвайте по възможност негативните преживявания, научете се да се справяте със стреса и да трансформирате негативните чувства в позитивни.

7. Бъдете особено бдителни за вътрешния си диалог, осъзнавайте до какви мисли и чувства ви води той и ако трябва – променете го.

Прочетете още:

Коментирай