За дома

Трикове за почистване с кислородна вода

Използвайте я, за да дезинфекцирате миялната или пък козметичните четки

05.08.2023г. / 10 29ч.
Мария Василева
Снимка: istock

Снимка: istock

Водородният пероксид, познат още като кислородна вода, намира широко приложение в бита и фармацията. Със сигурност сте дезинфекцирали с него малки рани или пък охлузвания. Вашите майки пък ще ви кажат, че когато са били млади са изрусявали косите си със същото средство, но под името „перхидрол“. Той може да се използва и като избелител на: вълнени и памучни тъкани, на кожи, пожълтели пластмасови елементи; в медицината като дезинфектант и др. В следващите редове ще ви предложим няколко трика, с които можете да използвате кислородната вода в домакинството. Ето ги и тях:

Дезинфекцирайте тоалетната

Ако искате да направите дълбоко почистване на тоалетната, можете да използвате кислородна вода. За целта я изсипете в шише с пулверизатор и напръскайте цялата повърхност, след това добавете половин чаша там, където се оттича водата. Изчакайте около 30 минути, изплакнете и подсушете.

Почистете плочките около душа

Свързани статии

Смесете ½ ч. ч. кислородна вода, заедно с ½ ч. ч. денатуриран спирт, поставете сместа в шише с пулверизатор и напръсквайте стените на банята всеки ден след последния душ. След няколко часа отмийте или пък оставете да подейства през цялата нощ.

Отстранете замърсяванията по фугите

За да почистите в дълбочина замърсените фуги, първо премахнете горния слой мръсотия. След това напръскайте с неразредена кислородна вода, оставете да подейства 30 минути и изтъркайте със стара четка за зъби. Използвайте този трик всеки път, когато ви се налага. Ако искате да подобрите почистващата сила, можете да добавите малко сода към кислородната вода, но имайте предвид, че ще ви е нужно малко повече усилие, за да изплакнете добре.

Дезинфекцирайте дъските за рязане

Свързани статии

Колкото повече използвате дъските за рязане, толкова повече те се замърсяват, като разбира се, това замърсяване е свързано и с наличието на бактерии, размножили се заради остатъците от храна. За да се справите с тях, напръскайте дъската за рязане с кислородна вода от 3%, оставете да подейства 10 минути, след това изплакнете и оставете да изсъхне. Ако използвате пластмасова дъска, напръскайте я с кислородната вода, оставете я на слънце за 1-2 часа и след това изплакнете.

Премахнете бактериите от миялната

Можете да дезинфекцирате миялната машина, като изсипете ½ ч. ч. кислородна вода в отделението за препарат и след това пуснете машината на обичайния цикъл на миене. Освен че ще премахнете бактериите, по този начин ще направите и вътрешността ѝ искрящо чиста.

Дезинфекцирайте четките за зъби

Четките за зъби са от тези предмети в дома, които използваме всеки ден, но те са идеален „развъдник“ за бактерии. Ето защо, освен редовната им смяна, помислете и за по-честата им дезинфекция. За да направите това, можете да използвате кислородна вода. За целта – потопете четките в нея и изчакайте около 5-10 минути. Изплакнете и оставете да изсъхнат.

Почистете хладилника

Свързани статии

Хладилникът е място, където съхраняваме храна и съответно – идеална среда за развитие на бактерии. Ето защо, за да почистите вътрешността му, можете да използвате кухненска хартия, навлажнена с малко кислородна вода, с която да почистите рафтовете и вътрешността му.

Почистете четките за грим

Наслагването на остатъци от грим може да причини натрупването на нечистотии и замърсявания по козметичните четки и гъбички. За да ги почистите добре, накиснете ги в разтвор от равни части вода и кислородна вода, оставете ги да се накиснат за 5-7 минути и след това ги оставете да изсъхнат. По този начин ще предпазите лицето си от бактерии, а това е особено полезно, ако имате кожа, склонна към акне.

Коментирай