Здраве и красота

Диета и ресторант – може ли да ги съвместим?

15.05.2012г. / 09 45ч.
Вергиния Генова
Диета и ресторант – може ли да ги съвместим?

Когато сме на диета обикновено се чувстваме като затворници. Целият останал свят ни се струва враждебен и изпълнен с непозволени изкушения.

Не смеем да отидем на кафе с приятелки, защото винаги ще се намери някой да ни предложи бисквитка, тортичка, парче шоколад и накрая ние си казваме какво пък, няма да изядем цяла торта, а само една малка тарталетка. И диетата се проваля и този ден.

Та как да съвместим ресторанта и диетата? Възможно ли е изобщо?

Зависи каква е диетата и какъв е ресторантът, но е напълно възможно да хапваме в ресторант и да сме на диета. Особено ако ресторантът е по-изискан с по-малки порции и по-здравословна храна. И разбира се любезен персонал, който може да изпълнява и индивидуални поръчки.

Най-важното е да можете от време на време да казвате „Не“. Още със сядането ще ви попитат „Нещо за пиене?“ и тук е моментът да кажете „Нищо.“ Или „Само вода.“ Алкохолът обикновено повишава апетита и именно и затова се започва с него, а плодовите сокчета и газирани напитки пък съдържат много захари.

Затова можем да започнем с малка салата без майонезени дресинги, ядки и сирена – само зеленчуци или пък зеленчукова супа. Някои от нас завършват и само със салата, а после си дояждат с някаква бърза закуска. По-добре да поръчаме и основно ястие, но без картофена гарнитура: пюре, пържени картофи, варени картофи.

Не е добра идея да компенсираме основното ястие с хляб и масло (въпреки че в някои ресторанти предлагат изкушаващ топъл хляб и масло с различни билки и подправки). Най-добре да предпочетем като основно ястие нещо приготвено на скара – риба, пилешка пържола или печени зеленчуци.

А десертът? Десерта, ако е обяд го разделете с приятел; ако е вечеря го дайте на врага си. Нали това беше формулата?

Снимка: Reuters

Прочетете още:

Коментирай