Бременност

Преяждането и недохранването са еднакво вредни при бременност

26.08.2012г. / 10 34ч.
Надежда Маринова
Преяждането и недохранването са еднакво вредни при бременност

Бременните жени се славят с голям апетит. Особено в първите седмици желанието за сладки и калорични ястия се увеличава почти двойно. Точно това е причината за натрупване на излишни килограми. Хрането на бременната трябва да бъде разнообразно, калорично и витаминизирано с мярка. В първите 12-14 седмици жената трябва да получава 200 допълнителни калории, във втория и третия триместър – около 300. Преяждането става причина не само за проблеми с фигурата в следродовия период и целулит, но също и за раждането на бебе с наднормено тегло и развитие на гестационен захарен диабет.

Недохранването води до увреждане на главния мозък на бебето и нарушение на обмяна на веществата, ниско тегло и склонност към различни заболявания след раждането. В много тежки случаи на недохранване може да бъде предизвикан аборт, преждевременно раждане или даже смърт на плода.

Как се разпределят килограмите на бременната жена
Средно здравата бременна жена трябва да ками 10-15 килограма. Напълняването през бременността зависи от няколко фактора: началните килограми, особеностите на фигурата и огранизма, начинът на хранене и количеството на ембрионите.

Нормално качване на килограми – 11.5-16 кг.
Недостатъчно качване – 12.5-18 кг.
Наднормено напълняване – плюс 7-11.5 г.
Недостатъчно напълняване – плюс 6 кг и по-малко.
Многоплодна бременност 16-21 кг.

Кое колко тежи при бременнената жена:
бебе – 2.5-3.8 кг
растяща плацента – 500-600 г
увеличаване на матката – 1 кг
увеличаване на млечните жлези – 500 г
увеличаване на обема на кръвта – 1.5 кг
околоплодни води – 800 г – 1 кг
междутъканна течност – 1.5-2 кг
допълнителни подкожно-мастни натрупвания в областта на дупето, бедрата и корема – 3.4 кг

Темпът на качване на килограми е индивидуален – един месец може да са повече, в друия – по-малко. Наблюденията показват, че слабите жени напълняват повече от пълните. Някои напълняват повече в началото на бременността, други – напротив – рязко качват килограми след 20-тата седмица. Нито първият, нито вторият вариант не са патология, ако прибавянето на килограми е в норма.

В първия триместър на бремеността жена с нормални килограми прибавя 1.5 кг, с недостатъчни – 2 кг, а с хипер недостатъчни – 800 г. През втория и третия тримесър скоростта на качване на маса се ускорява. В периода от 14 до 28-мата седмица бременна жена с нормални килограми качва по 300 г седмично. Съвсем в края, между 38-мата и 40-тата седмица започва смъкване на масата на тялото с 400-800 г – това е и един от признаците на предстоящото раждане.

Снимка:

Прочетете още:

Коментирай