Здраве и красота

Равномерно ли се храним?

30.09.2012г. / 13 23ч.
Вергиния Генова
Равномерно ли се храним?

Може би това е един от въпросите, които ще ви попитат, ако отидете при диетолог. Дали имате някакви хранителни навици – често вредни, но навици. Всъщност и нездравословният хранителен режим си е режим – и хората, които казват, че не спазват диети, всъщност си имат свои хранителни навици и диета.

Като например сутрин да не се закусва – класика в жанра – да се кара само на кафе или капучино.

Обяд – да се обядва набързо или на бюрото. А имате ли прахосмукачка за клавиатура? Всъщност похапваш, обръщаш клавиатурата, потупваш я и гледаш кой първи ще се развали – ти или тя. А клавиатурите всъщност са много държеливи! повярвайте ми!

И вечерята обикновено е късна – защото докато се приберем от работа, докато сготвим или претоплим манджите и то станало невъобразимо късно. Колкото и да казват, че вечерното хранене не било вредно, не мога да се съглася. Може би е добре, докато не си развалим храносмилателната система.

И дори да сме похапвали по по-малко, като дойде събота и неделя всеки, за да се почувства човек си приготвя нещо по-специално. Позволява си десерт – ако през другото време не си е позволявал по една или друга причина.
Позволява си месо или нещо готвено. В зависимост от навиците и привичките.

Но повечето от нас събота и неделя ядат двойно повече от колкото през седмицата. А ако имаме пари за някое от сорта – американски изследвания – може да извадим интересни резултати. Но понеже нямаме възможност, да ви попитам – равномерно ли се храните през цялата седмица или през почивните дни и по празници прекалявате повече от необходимото? А може би пък има периоди, в които се храните доста по-оскъдно – заради диета или пък защото има много дни до получаване на заплатата?

Снимка: Reuters

Прочетете още:

Коментирай
Свободно време