Семейство

Защо в България няма такива фирми?

20.02.2008г. / 09 39ч.
Вергиния Генова
Защо в България няма такива фирми?

Фирмата “Бенетон” е направила огромна детска градина за децата на своите служители и за жителите на Понцано (мястото, където се намира фирмата). Сградата на детската градина заема 1900 кв. м, с 5000 кв. м парк и се намира на метри от работното място на служителите. В това уникално детско заведение имат щастието да са обучавани и обгрижвани 100 деца от 9 месечна до 6 годишна възраст.

Алберто Кампо Баеза и Масимо Бенетон насочват голяма част от финансите и грижата си за бъдещето. При тях фразата (децата са нашето бъдеще) не е просто клише, а ежедневие. Проектът не само улеснява родителите, които работят във фирмата, но се стреми да открие уникалността на всяко дете, да възпитава естетическия му вкус, любовта към изкуството и желанието за творчество. Педагозите полагат усилия да открият специфичните дарби на децата и да ги развиват, а родителите, докато работят, могат да са спокойни, че наследниците им получават най-доброто. Така бидейки лоялни към фирмата, те инвестират максимално в бъдещето на децата си.

Дори само това да знаех за тази фирма, би ме ентусиазирало и привлякло да работя за нея. Но... както се досещате, Понцано не се намира в България. Не че у нас няма прекрасни селца и градчета, където подобни фирми могат да направят същото. Но уви, досега никой не е решил да инвестира по подобен начин в бъдещето. И у нас вече има много големи корпорации, които, както чувам, дават по няколко хиляди лева заплата на служителите си, но към момента няма такава, която има подобно отношение към децата. Тъжно е, че в една такава голяма компания, например, когато една моя позната кандидатства за работа и на интервюто споменава, че има три годишна дъщеря, която отглежда сама, веднага я питат – как смятате да се справите? Пред жената има два пътя – да стои без работа и да гладуват, или да изпрати детето си на отглеждане в провинцията при възрастните си родители и да се отдаде на новата си работа. Какво значи това? – дори за водещите български компании е важно да си на разположение, и това, че имаш дете или че би искал да повишиш стандарта си на живот, за да създадеш такова – ни най-малко не им влиза в приоритетите. Робите нямат личен живот.

Но българският бизнес твърди, че е социално отговорен. Обаче този случай не е изолиран – майките с малки деца, добре познават тази реалност. Ако нямат достатъчно дебели връзки, трябва да приемат работа за по-малко пари и без перспективи, за да могат да обръщат поне малко внимание и на детето си. А ако искат да правят кариера – тогава трябва да се посветят на работата, а за децата да търсят бавачки, баби и т. н. – т. е. децата да отстъпят на втори, трети и четвърти план. И да познават, че мама си е била в къщи по новата играчка, която ги чака до креватчето, когато се събудят.

В България да се грижиш за децата на служителите, в повечето случаи се разбира да им организираш коледно парти и да им подариш торбичка с бонбони. А по-малките фирми и организации не правят дори и това.

Държавата е тази, която е длъжна да предостави детски градини за децата. Но голяма част от детските градини вече са продадени на фирмите, които последните използват за складове или офиси. В държавните детски градини не само няма места за всички, но децата там са отглеждани на конвейер. Деца масово производство. Ако ви се харесва. Става популярната фраза – за толкова пари – толкова. И с това се приключва всичко... че текло от покрива... че мистериозно може детето да се натрови с лексотан или с непроверено мляко... или че може да изостане в развитието. За толкова пари – толкова – като искаш по-добро... иди другаде. И докато имаме такова мислене, историята ще се повтаря.

А ако държавните детски градини може да се намалят още повече, за да може да процъфтява частният бизнес с училища и забавачки, някои хора биха били истински щастливи. Тъжно е, че се прави бизнес с бъдещето на децата.

И за да не си помислите, че в частните училища и градини в България няма преференции за служителите ще дам един личен пример. Преди време ми предложиха работа в много добро частно училище, където децата на служителите учат на преференциални цени. Но уви, заплатата, на която трябваше да започна беше смешно малка в сравнение с преференциалната такса. Друг е въпросът дали в частните училища се дава наистина по-добро образование – като учителските кадри са едни и същи, а желаещите да практикуват учителската професия прогресивно намаляват. На този сумрачен фон няма как да не ни впечатли идеята и особено реализацията на проекта на “Бенетон”. Всеки родител би адмирирал подобно отношение към децата и предполагам би бил много по-лоялен към работодателя си.

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
slannn ( преди 11 години )
"Там децата са отглеждани на конвейер"Това не само че е прекалено не е вярно а е и много обидно за хората които работят там.(аз не съм сред тях)В държавните детски градини има много отдадени на работата си хора.Нека да не плюем на труда им.Не мисля че ако детето ми беше посештавало частна дет.градина щеше да е по- умно по- талантливо и по- възпитано.Скоро в БЪЛГАРИЯ такива фирми няма да има.Държавата трябва да застане зад всичко това.Но къде е държавата?Не фирмите са отговорни че са променили предназнчението на сградите а тези които са позволили тези сгради да бъдат продадени.А на всички здраво работещи майки искам да кажа да не чустват вина че са по често на равота отколкото с децата си защото в днешния материален свят ако истински обичаме децата си трябва да работим здраво.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
BBC ( преди 11 години )
Къде са ТЕ, къде сме НИЕ! В обозримото бъдеще няма да се появят масово такива детски градини. Не бива да се поставят под общ знаменател сегашните държавни ОДЗ-та. Там работят и наистина отдадени на професията си жени. Свалям им шапка. Аз определено случих на градина, и на учителки - 12 ОДЗ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
ттт ( преди 11 години )
0 rate up comment 0 rate down comment
Друг читател ( преди 11 години )
Pepi, за банката е все още в бъдеще време, придобили сграда каза някой, ама само със сграда не става, то са разходи, то са кадри, па и подходящи, може някой да е жив да види.... Кой знае...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Chitatel ( преди 11 години )
Има такава фирма и в България - ПроКредит Банк. Те, ако още не са, то тази година със сигурност ще открият детска градина за децата на своите служители в София. Знам това, защото миналата година се сдобиха със сграда. Свържете се с някой от тях за повече информация, още повече че банката наистина има повече от перфектно отношение към служителите си в тази посока :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Ани ( преди 11 години )
Такава като описаната едва ли има, защото иначе всеки щеше да знае къде е. А ако толкова държаха да привличат млади майки щеше да си го пише на сайта им. Ако се съди по една от рекламите им за супер Любо - то хората могат да си мислят, че имат и училище.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Pepi ( преди 11 години )
И към БТК има такава градина/забавачка.Но не могат всички да работят в БТК или в Прокредит Банк.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Друг читател ( преди 11 години )
Ааа, на "ще" и "иде" сме се наслушали. Имаше една песен: "Нищо не ми обещавай за утре..." в моя бетонен комплекс....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Вероятно ( преди 11 години )
ЩЕ направят. След 10 г. Не само те Ще направят, но нали се сещаш, че НЕ кой да е ще работи там. Все пак нещата трябва да се правят по български - с връзки. То не, че сега на хубавите позиции - работи кой да е. И в частните детски градини ходят децата на кой да е. И ми е много интересно откъде ще намерят свестни учителски кадри:) Познавам семейство, което си отписа децата от частно училище, за сметка на държавното - защото нищо не научавали. За гледане ги гледали, но само с гледане не става - трябва и акъл:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар