За дома

За по-чиста кухня – съветите на Nappa

01.06.2009г. / 09 14ч.
Аз жената
За по-чиста кухня – съветите на Nappa

Всички ние сме свикнали да ползваме синтетични кърпи и гъби в ежедневната си домакинска работа. За почистване на прозорци, почистване на кухненски плотове и уреди или просто за да забършем нещо, което ние или децата ни са разлели.
Малко хора обаче са обръщали внимание, че кухнята всъщност е най-мръсното място в цялата къща. Това не означава, че не сме отделили достатъчно време за почистване или че сме нехайни. Просто синтетичните парцали, гъби и хавлиени кърпи са най-замърсените неща в къщата.

Редица международни и български изследвания доказват, че гъбите и синтетичните кърпи, са развъдник на над 8 милиарда микроорганизми. Според изседване на института по хигиена „Лаборекс” (2008), влагата и органичните материи спомагат за развитието на над 65 типа микроби, част от които патогенни.

Не се заблуждавайте, че хавлиените памучни кърпи и парцали са хигиеничен начин за почистване – още след първата им употреба може в тях същода се намират над 40 вида микроорганизми.

По този начин в много от случаите, вместо да почиствате вие разпространявате микробите по местата, където привидно искрят от чистота.

Този проблем има много семпло решение, което голяма част от домакините все още не са открили. Както, в много случаи, простите решения са най-добрите. Такъв е и случая с кухненската ролка Nappa. С един къс може да свършите най-разнообразни задачи от почисване на прозорци до изполването на специалната хартия, дори като заместник на салфетките.

Така не само не оставяте място на микроби и други микроорганизми във вашето домакинство, но и пестите много време. Вместо да перете всички кърпи и гъби след всяко почистване, просто може да откъснете нов къс Nappa и да продължите със следващата задача. Това ще ви спести и доста място от съхранението на най-различни „приспособления”, които досега сте използвали.

10 съвета как да използвате Nappa за да постигнете идеална чистота:

1.Може да забършете разляти течности в домакинството, без да перете след това;
2.След измиване подсушете измитите съдове с кухненска ролка, така няма да остават следи и петна;
3.Забършете съдовете след ядене с Nappa, за да може да ги сложите директно в съдомиялната си машина;
4.Подсушаването на ръце, измити плодове и зеленчуци, вече е много по-хигиенично;
5.Хромираните и метални повърхности в дома ви вече, никога няма да са толкова чисти;
6.В комбинация с препарат, може идеално да почистете, печката или хладилника си;
7.След пържене на картофи, месо, риба и др. може да ги оставите за 5 мин. Върху къс Nappa, за да отцедите голяма част от мазнината.
8.Може да използвате Nappa леко намокрена, или в комбинация с препарат дори да събирате прах.
9.може да я използвате вместо салфетки;
10.в краен случай може да замести, дори и филтъра ви за кафе.

Коментирай
2 rate up comment 0 rate down comment
borovinka ( преди 11 години )
Е,чак като Монк не сме станали- да ни е страх да докоснем нещо и после паникьосано- "Салфетка,салфетка..."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 0 rate down comment
Васи ( преди 11 години )
Идеята е много добра, въпросът е обаче, че този начин за почистване излиза доста скъпо, освен това не можем да заменим вековните гъби за чинии, понеже не всеки има съдомиялна машина. Въпросните гъби събират най-много микроби, а не можем да мием чиниите със салфетки, нали така? Както и не можем да пускаме миялна машина след всяка изцапана чиния.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 0 rate down comment
Микробиолог ( преди 11 години )
От редакцията:Здравейте и благодарим за коментара. Както си и пише, това е "Платена публикация". Може би не сте забелязали този надпис. :)Платената минутка за реклама дори не е замаскирана. Нормално е да има микроорганизми навсякъде около нас и в колкото по-стерилна среда живеем, толкова по-чувствителни към външните влияния ставаме. Въпрос на избор обаче е дали да живеем в собственните си страхове от "развъждане на патогенни микроорганизми" и да хабим природни ресурси с пълна сила. Все пак въпросните кърпи са за еднократна употреба и не са направени от рециклирана хартия, а от прясно изсечени дръвчета. Ти решаваш дали да остане Амазонска джунгла ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар