Семейство

Забавление за децата с фигурки от солено тесто

11.01.2010г. / 16 06ч.
Вергиния Генова
Забавление за децата с фигурки от солено тесто

Всяка майка се е чудила с какво да занимава децата през дългите зимни дни. Ще възкликнете – зимните дни са по-къси! Да, но само ако не сте майка на палави малчугани, които искат да се занимават все с нови и нови и все по-интересни неща.

Много от майките правим грешката, че оставяме децата да се хипнотизират от телевизора и компютъра и все повече не ги забелязваме, а и те все по-малко искат да общуват с нас и да търсят други развлечения. Особено когато навън е студено, телевизорът е пръв приятел на детето. Но аз бих казала, че е доста опасен приятел, защото той бързо обсебва детето и дори не разбираме как изземва нашата роля – на най-обичана, най-уважавана и на най-авторитетна личност.

Далеч съм от мисълта да не даваме на децата да припарват до съвременните технологии, но смятам, че е добре да намерим начин и време да общуваме с тях.

Съвместните игри и приложни изкуства са един от тях. Днес ви предлагаме да направите с децата фигурки от солено тесто.
Предимствата са, че тестото се приготвя много лесно, и така винаги можете да имате пластилин у дома, който да е безвреден.
С този вид приложна техника е добре да занимавате деца над 4 години, такива, които са престанали да слагат всичко в устата си. А кой знае? Соленото тесто е доста гадно на вкус, може би то ще откаже мъниците и ще им даде да разберат, че не всичко, което става да се държи в ръце, става и за ядене.

Рецептата за направа на солено тесто е лесна:
1 чаша брашно
1/2 чаша сол
1 суп. лъж. олио
1/2 чаша вода

В една по-дълбока купа изсипвате брашното, добавяте солта, след това олиото и бъркате. Сипвате малко по малко вода и бъркате енергично с лъжица. След това започвате да месите тестото с ръце – докато не се получи мек пластилин.

Ако тестото не е достатъчно твърдо, то сложете още малко брашно.

След като вече е достатъчно меко, можете да моделирате, каквито искате фигурки от него.

По всякакви поводи и всякакви неща.
Рамки за снимка, фигурки за Коледа, пиленца за Великден, играчки за елха или сурвачка и т. н.

Хубавото на соленото тесто е, че дори да нямате бяла глина у дома, винаги можете да направите фигурки, които да могат да издържат дълго, да ги оцветите, да ги лакирате и да направите прекрасен малък сувенир. Но не трябва да забравяте, че технологичният процес е малко по-дълъг.

Първо правите тестото.
После фигурките.
След което трябва да ги сложите във фурната да се опекат на слаб огън за около 1 час, за да се втвърдят.
След като изстинат хубаво може вече да ги оцветявате. А след като изсъхне боята – да ги лакирате, ако искате.

* * *

Прозрачни фигурки за вълшебни подаръци
Фимо обици – закачливо интересни и наситени с цветове

Коментирай