Бременност

Бременност седмица 27: Ще оцелея, ще се справя!

05.07.2010г. / 15 16ч.
Аз жената
Бременност седмица 27: Ще оцелея, ще се справя!

Продължава от Бременност седмица 26: Очите виждат!

Бебе: То тежи около 1000 г и е дълго 36 см. Бавно се обръща, за да застане с главата напред. Това не може да се случи за един ден, но когато почувстваш непознат натиск върху шийката на матката, ще разбереш, че бебето ти е заело стартова позиция. Дори сега в началото на третия триместър малките му бели дробове могат да „дишат“ въздух, а белодробната съдова система може да осигури достатъчно добре смяната на въздуха. Централната нервна система регулира ритмичното дишане и телесната температура. С интензивни грижи бебе родено през тази седмица би оцеляло!

Мама: До сега ти работи здраво, научи куп нови неща, преживя доста неприятни симптоми и не искаш нищо повече от това да видиш бебето си навън. Ще се наложи да потърпиш още малко гаденето и умората. Фабриката за хормони отново се е активизирала. Чувството на умора от първите месеци отново е тук, но този път то е причинено от увеличеното тегло, задъхването и проблемите със съня. Освен това, мили бъдещи майки, вие сте на етап от живота си, в който искате да живеете в тоалетната, просто защото малко след като излезете от там, пак тичате обратно. Краката ви стават по-големи заради отока, гърдите са по-големи, коремът е по-голям... За съжаление природата е решила големият натиск да е върху пикочния мехур, заради което той намалява размера си, а не върху дупето ви. Най-доброто, което можете да направите е да приемете факта, че ще тичате до тоалетната на всеки 10 мин. (бъдете благодарни, ако е на по-големи периоди от време).
Разбира се, напрежението в гърдите също е характерно за тази фаза от бременността, тъй като млякото вече напира. Потите се повече заради повишената телесна температура.
Ако стресът не е достатъчен, можем и за това да се погрижим – последният триместър обикновено е времето за финални бързи приготовления – обезопасяване на дома, купуване на бебешко столче за автомобила, на количка, обзавеждане на детската стая, а може би още се опитваш да измислиш хубаво име за малкия човек. А за капак на всички отговорности и задачи – не забравяй, че трябва да се храниш здравословно, да пиеш много течности и да спиш достатъчно!

* * *

Бременност седмица 1: В началото...
Всичко за бременността

Коментирай
31 rate up comment 0 rate down comment
MIlena ( преди 11 години )
4uvstvoto e strahotno,malkoto 4ove4e ritka pove4e i po silno,nqma tyrpenie da doide momenta v koito 6te si go gu6na :)))))............
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35 rate up comment 0 rate down comment
tania ( преди 11 години )
Deistvitelno tazi sedmitsa beb4eto mi rita pove4e i kolkoto minavat dnite dvijeniata my stavat ``po-nervni``.Prekrasno e da go 4ystvam!!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Свободно време