Бременност

При раждане откриха рядък случай на миома

13.05.2011г. / 13 50ч.
Аз жената
При раждане откриха рядък случай на миома

Много рядък медицински случай, който ще влезе в публикации на специализирани форуми, разрешиха успешно в  Университетската АГ болница „Майчин дом”. Екипът, участвал в операцията е с ръководител началникът на Родилна клиника проф. Ангел Димитров, д-р Фръндева, д-р Нашар, анестезиолози д-р Гергова, д-р Монов и акушерката Стоичкова .

34-годишна родилка е приета в 30 гестационна седмица, с изтекли околоплодни води. При прегледа се установява, че жената има наличие на туморна маса с диаметър 15 см. в горната част на влагалището.

Веднага се пристъпва към родоразрешение с Цезарово сечение. По време на секциото и екстрахирането (изстъргването) на миомния възел, изхождащ изцяло от задната устна на маточната шийка, проф. Димитров установява, че е нарушена целостта на горната част на влагалището и шийката на матката. Екипът успява да възстанови целостта им при умерена кръвозагуба и да извади бебето – момче с тегло 850 г.

То е недоносено и хипотрофично, отговарящо по развитие на 25 гестационна седмица. Най-вероятно туморът е причина за ненарастване на плода, коментира проф. Димитров. След активна реанимация детето е стабилизирано, но остава за по-нататъшно лечение в интензивното отделение на Неонатологичната клиника на „Майчин дом”.

Прочетете още:



 

Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
cveti ( преди 10 години )
povreme na sekcio i na men mi otkrixa miomen vazel otstranixago vednaga iskam da popitam vazmojnolie da se poqvi otnovo i zastra6avali jivota mi blagodarq
отговор Сигнализирай за неуместен коментар