Зелено

Екоправила от първия ден на бременността

08.07.2012г. / 14 43ч.
Надежда Маринова
Екоправила от първия ден на бременността

Най-важната цел на бременността е да се роди здраво бебе, като същевременно 9 месеца преди това мама също е била здрава и щастлива. Още от първия ден, щом научите добрата новина, започнете да спазвате няколко екоправила, дори никога преди това да не сте се замисляли за етикетите еко и био.

1. Бабини рецепти за почистване на дома

Чистете само с гумени ръкавици. Съкратете употребата на белина. Дори да не ги пипате с ръце, фенолите влизат в организма ви през носа.

2. Избягвайте плодове и зеленчуци с пестициди.

Яжте сезонни плодове и зеленчуци –те имат по-малко нитрати. Купете си тестери и при съмнение проверявайте храната от пазара. Пазарувайте от проверени магазини и пазари.

3. Намалете употребата на алкохол и кафе.

Направете всичко възможно да спрете да пушите. Доказано е, че пушачките или жените-пасивни пушачи по-често раждат недоносено бебе или бебе с ниско тегло.

4. Намалете употребата на животински мазнини.

Месото и месните продукти съдържат синтетични хормони, антибиотици и други елементи на химическата промишленост, като диоксин, ДДТ и пестициди. Тяхната концентрация е най-висока в животинската мазнина. Когато ги изядем, те се превръщат в наша мазнина, която се складира в тялото ни за години и ни отравя постепенно.
Яжте леки и диетични меса – риба и пилешко филе. Предпочитайте вареното месо, а не печеното. Първият бульон изхвърляйте, защото част от токсините се отделят във водата.

5. Храни в промоция

Четете внимателно етикетите за съдържание и срок на годност, особено на храни в промоция. Често на намалените продукти им изтича срокът скоро, което може да не ви удовлетворява. Когато пазарувате от малки магазини, със слаб оборот, има по-голяма вероятност да попаднете на храни с изтекъл срок на годност.

6. Внимавайте с пластмасите

Някои видове пластмаси са опасни за развитието на плода. Разгледайте етикета – обикновено има код с три стрелки във формата на триъгълник. Вътре има цифри – 1, 3, 6 и 7 могат да бъдат опасни за вашето здраве, затова по-добре ги избягвайте. Внимавайте какъв пластмасов съд слагате в микровълновата, използвайте за целта йена глас или най-добре ограничете изобщо използването на този вид печка.

Пийте слабоминерализирана вода

Не пийте вода от чешмата, особено, ако пътувате и сте в друг град/държава. Пийте слабоминерализирана, изворна или филтрирана вода. Откажете се от газираното. Предпочитайте свежи плодови и зеленчукови сокове. Добра алтернатива на водата са слабите билкови чайове – тук също избирайте проверени марки или с етикет „Био“.

Внимавайте с козметиката

Има жени, които за целия период на бременността си се отказват от грим и химическа боя за коса. Дори да не стигнете до такава крайност, когато можете, използвайте бабините шампоани и домашни маски и скраб за лице. Четете етикетите на шишенцата от козметичния щанд – избягвайте думите глюкол (glycol), метил (methyl) и триклозан. Докато чакате бебето да се роди, къпете се с бебешки сапун и шампоан – те са антиалергични.

Снимка: Reuters

Прочетете още:

Коментирай