Бременността – за някои жадувана, за други – крайно нежелана. Във всички случаи е добре да знаем за нея по-отрано. Но поради едни или други причини тестовете за бременност не се включват в схемата – или имаме притеснение да ги купим, или искаме да знаем от по-рано. Ето някои от първите симптоми, по които можете да разпознаете своето ново състояние.

Липсата на менструация – разбира се това е първи признак, но в малка част от случаите (при цветна бременност) това не е фактор. Липсата на цикъл може да послужи за основа за тест за бременност или за посещение при гинеколог. Тя продължава през цялата бременност и понякога по време на кърменето. Свързана е с натрупване на килограми, отпадналост до умора.

Повдигане и повръщане – между втората и осмата седмица от зачеването най-неприятният момент е именно неразположението, свързано с повдигане и повръщане, особено сутрин. Прочетете още тук.

Напрежение в гърдите – още първата-втората седмица след зачеването гърдите започват неприятно да болят, да натежават, наедряват, да са чувствителни към допир, да са напрегнати (като преди менструация).

Умора, отпадналост, сънливост – още от първата-втората седмица след зачеването, породени от хормоналния дисбаланс и промените в организма се появяват нетипични умора, отпадналост, желание за сън. Това състояние отминава след първите 2-3 месеца.

За тестовете за бременност можете да прочетете тук.