Бременност

Старите мебели причиняват безплодие

Почистващи препарати и остарели мебели пречат на забременяването

12.11.2012г. / 15 45ч.
Аз жената
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Изследване, проведено в университета Бъркли (САЩ) показва, че на репродуктивната способност на жените негативно влияят старите мебели вкъщи. Химикал, известен като PBDE, използващ се в качеството си на предпазващ от огън и пожари при производството на мебели от 1960 до 1990 г., се отразява зле на способността на жената да зачене. Същият химикал се използва при производството на битови електроуреди, различни тъкани, килими и пластмаса.

Свързани статии

Друго изследване, отново в САЩ, било проведено сред повече от 12000 бременни жени и сред 2000 дами, които искат да забременеят. Резултатите дават отговор за причините на „битовото безплодие“

Едни от главните виновници за безплодието са перфлуорвъглеродните химикали. Те се използват в производството на водо- и мазноустойчиви опаковки на хранителни продукти, тигани, дрехи, килими и други предмети на бита.

Дълги години перфлуорвъглеродните химикали се считаха за напълно безвредни и се възхваляваха като първенци в битката с мръсотията и мазнината.

Изследването показало, че жените, които имат чест контакт с перфлуорвъглеродните химикали, се оплакват от нередовен месечен цикъл и други проблеми в половата система. Предстоят още изследвания, но най-вероятно перфлуорвъглеродните химикали влияят на хормоналния фон в женския организъм като усложняват забременяването.

Коментирай