Бременност

Танц за бременни като медитация в движение

Спокоен танц-медитация за бременни жени

14.11.2012г. / 12 10ч.
Надежда Маринова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Танците за бременни са двигателна терапия с медитативен характер. Възникват като направление в САЩ и Европа през 40-те и 50-те години на XX век. За разлика от йогата за бременни, танцът въздейства по-емоционално на жената. Не е трудно да го практикувате у дома дори без инструктор. Упражнявайте го всеки ден вместо/заедно с разходката и леката гимнастика.

Свързани статии

Ползи за тялото и духа

Танцувалните движения помагат по-леко да се преживее отговорният период на бременността като поддържа физическото и психическото ви здраве. Дори никога преди това да не сте се занимавали с танци, не се страхувайте и не се срамувайте да опитате. Той премахва умората, напрежението и стреса. Помага ви да приемете вътрешните и външни промени на тялото. Общувате с бебето в корема и то се чувства желано и обичано.

Импровизация

Танцът е прост като изпълнение, не изисква хореографска или физическа подготовка, в него е важна емоционалността, спонтанността и свободата на движенията. Той отговаря на вътрешната ни потребност да бъдем естествени като отключва вътрешната ни красота и пластичност.

Практически стъпки:

Изберете момент, когато никой не може да ви попречи. Определете каква емоция в този миг ви вълнува: вълнение, умора, обида или раздразнение. Изберете музика, която да съответства на тази емоция. Избутайте мебелите до стените, така че да си освободите достатъчно място за движение. Пуснете музиката. Затворете очи. Наблюдавайте дишането си. Отворете очите си и започнете да танцувате.

Започнете да движите първо главата и шията, после раменете, лактите, китките, бедрата, таза, коленете и стъпалата. Отделете по няколко минути на всяка част от тялото си.

„Изтанцувайте“ обидите и гнева си и ли се слейте с радостта си.

Всеки ден пробвайте нови движения, сменяйте амплитудата и скоростта.

Танцувайте боса или с ниски обувки. За повече настроение облечете любимата си дреха.

А когато бебето се роди, продължете да танцувате, като го гушнете и изберете най-нежните мелодии: природни звуци, блусове, валсове или бебешки песни.

Коментирай
Здраве и красота