Бременност

Неочакваното бебе – 6 възможни сценария

От случайното забременяване се раждат и щастливи, и нещастни деца

08.01.2013г. / 13 24ч.
Ивет Лолова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Тук няма да става дума за драматични истории за изоставени деца, а за не по-малко важните случаи, при които бебето не е планирано и в този смисъл е нежелано.

Ситуацията, когато бебето е искано и планирано и от двамата родители, и те се готвят за зачеването му физически и психически, а за появата му и материално – е идеалният за учебник по родителство случай. В действителност нещата невинаги са такива. Това обаче не означава, че непланираното бебе задължително е нещастно или че прави нещастни родителите си.

Свързани статии

Случайно забременяване

Има случаи, в които дори при случайно забременяване, бъдещата майка вече е психологически готова за появата на бебето. Ако става дума за семейна двойка, таткото също не е неподготвен в мислите си.

Бебето е щастие

На първо място бебето е щастие и това чувство помага да се преодолеят всички трудности, свързани с отглеждането му.

Отлаганото бебе

Често бебето се отлага, защото: майката още учи; жилището е тясно; живеят с тъщата/свекървата; доходите са нестабилни или единият от двамата е безработен. Новината за бъдещото бебе в повечето случаи служи като много силен мотив и тласък за мобилизиране на всички сили и подобряване на жизнената ситуация и справянето с битови проблеми.

Роди се момиче, а исках момче

Често такива мисли идват в главата на някой бащи и то не без съучастието на милата свекърва. Разбира се, всеки може да мечтае за дете с определен пол, но в крайна сметка природата си знае работата и тя има последната дума. Потърсете плюсовете на пола и заобичайте бебето си, защото всяко бебе заслужава обичта на родителите си.

Самотната майка

Дори в семейна двойка, ако бебето не е желано от таткото, той може да прехвърли всичките грижи за него върху майката. В този случай не е изключено да последва и разпад на отношенията. Има примери, според които бебето играе компенсаторна роля и майката му се посвещава изцяло. Съществуват и други случаи, когато в процеса на израстването – седмица, след седмица таткото свиква с бебето, приема го и добрият семеен климат разцъфтява.

Неочаквано, но обичано и желано бебе

Когато детето ви порасне, никога не му споделяйте докрай психологическите перипетии, които сте преминали покрай зачеването и раждането му. Ако му признаете, че е било неочаквано, то може да го разтълкува като нежелано и това да постави тежък отпечатък върху психиката, поведението и самочувствието му за цял живот. Разказвайки му за бременността си и ранните му бебешки години, акцентирайте на чувствата и емоциите, които сте изпитвали заедно. Така детето ще запомни голямата любов и грижа, с които цялото семейство го е обграждало тогава и сега.

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
yqnka biserova ( преди 8 години )
ias iskam da razbera pola na bebeto no oste ne mi kazaxa
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Защо да го пиша?- за ( преди 11 години )
Защо бе па..ко, какво ти бърка някъде свекървата ,та и малкото хубави неща окепазяваш?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар