Бременност

Специално изследване спестява пари за инвитро

Хиляда лева може да спестят десетки хиляди от инвитро процедури

29.05.2013г. / 14 00ч.
Аз жената
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Хиляда лева може да спестят десетки хиляди от инвитро процедури. Това е възможно благодарение на ново изследване, наречено ERA. То определя кога точно матката е готова да приеме ембриона. В основата му стоят 10-годишни научни разработки и клиничен опит. Изследването обяснява безплодието с неизяснен произход и увеличава шансовете за успех. 27% от жените, които са го направили, вече са бременни. „Само 6 месеца след въвеждането на метода в България, първите семейства с множество предхождащи инвитро процедури чакат дете“, споделят от СБАЛАГРМ „София“, които първи прилагат метода у нас.

Свързани статии

Много често жени без видими причини отхвърлят дори ембриони с най-добри показатели. Оказва се, че проблемът е в лигавицата на матката. Тя е готова да приеме ембрион в точно определен период (т. нар. „имплантационен прозорец“). „При около една четвърт до една пета от случаите този „прозорец“ не се припокрива с очаквания. Затова няма бременност“, коментира д-р Явор Владимиров, директор на болницата. Оказва се, че този „прозорец“ е различен за всяка жена. При едни е между два и три дни, при други може да е и броени часове. „При някои от пациентките ни този „прозорец“ е само 12 часа!", допълват от клиниката. И макар все още да не е ясно защо този „прозорец“ се мести, се знае, че за „точния момент“ е необходима „работата“ на 134 гена.

Между 2 и 10 хиляди лева е цената само на една инвитро процедура в България (поставяне на диагноза, лекарства, хормонални изследвания, самата процедура), като средната за пазара цена е между 5 и 6 хиляди лева. Известно е, че от всеки 100 опита едва 25 се оказват успешни. Една от причините е именно в разминаванията при „имплантационния прозорец“. „Една от жените, подложила се на теста, забременя след първия неуспешен опит. Друга обаче направи изследването след седмата процедура. Представете си колко болезнени и скъпи опити щеше да спести двойката, ако беше направила теста в началото“, допълват от клиниката.

Коментирай
Свободно време