Бременност

Кои храни трябва да избягвате по време на бременност?

Меките сирена съдържат повече вода за разлика от твърдите

30.08.2013г. / 15 10ч.
Михаела Лазарова
Бременна жена Снимка: Sxc.hu

Бременна жена Снимка: Sxc.hu

Има храни, на които по време на бременност трябва да наблягате и други, от които е добре да се откажете временно. Между тях са сирената, които ние толкова много обичаме, но не всички. Кои са тези, които временно не може да ядете? Избягвайте тези, които са с мухъл, като синьото сирене.

Меките сирена съдържат повече вода за разлика от твърдите, което ги прави идеална среда за бактерията наречена листерия. Тази бактерия може да доведе до спонтанен аборт, мъртво раждане или тежко заболяване на детето. Тъй като калцият е много важен по време на бременност все пак има сирена, които може да хапвате като твърдите сирена и някои меки като:

  • моцарела
  • извара
  • крема сирене
  • фета
  • рикота

Но трябва да сте сигурни, че са приготвени от пастьоризирано мляко.

Добре е да избягвате всички видове пастети, защото те също могат да съдържат листерия. Внимавайте с храните, които са овкусени с майонеза. Най-добре е да не я консумирате през деветте месеца, за да избегнете риска от салмонела. Когато си приготвяте яйца, варете ги поне 10 минути. Обработвайте много добре всички видове меса. Те трябва да са много добре изпечени и сварени, за да избегнете риска от токсоплазмоза и листерия.

Свързани статии

Някои специалисти съветват да се избягват и различните видове колбаси и такива приготвени от сушено месо. Черният дроб приготвен на скара или на фурна е много вкусен, но съдържа големи количества витамин А, които според специалистите могат да подействат недобре на бебето. Затова яжте дроб по-рядко или за известно време не го консумирайте.

Някои видове риба като скумрия, акула, риба меч съдържат големи количества живак.Яжте не повече от два пъти седмично от тях. Всички морски деликатеси като миди, раци, калмари, рапани и други трябва да са много добре термично обработени. Не бива да консумирате суши. Намалете приема на кофеин и в никакъв случай не консумирайте енергийни напитки.

Коментирай