Бременност

Черният шоколад намалява риска от прееклампсия

Яжте шоколад, ако искате бебето ви да е щастливо

25.09.2013г. / 14 35ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Шоколадът е едно малко удоволствие, което помага тялото ни да отделя повече от хормона на щастието – серотонин. Моментите, в които сте спокойни и усмихнати са от особено значение не само за настроението, но и за здравето.

Бременната жена е чувствителна и уязвима през деветте месеца. Трябват й повече почивка, релаксиращи процедури и разбиране от близките хора. Според учени, няколко парченца черен шоколад се отразяват благоприятно на бременната и бебето й.

Консумацията на шоколад с високо съдържание на какао може да намали риска от прееклампсия, която обикновено засяга между 3 и 8 % от бременните жени. В два университета – Йейлския университет и Университета на Калифорния, са направени проучвания, в които в продължение на 4 години са наблюдавани около 2300 жени.

Свързани статии

Изследванията са били насочени към измерването на теобромин ( вид кристален алкалоид, намиращ се в какаото), който се съдържа в шоколада и шоколадовите продукти. Той помага за намаляването на сърдечни проблеми, намалява високото кръвно налягане. Шоколадът е позволен и заради съдържанието на магнезий, който намалява хипертонията.

Учените отбелязват, че е бременни жени, консумирали шоколад през първия и третия триместър са намалили риска от прееклампсия с до 69 процента. Това се дължи на натрупаното количество теобромин в кръвта.

Друго любопитно изследване доказва, че майките, които са хапвали умерени количества шоколад по време на бременност раждат щастливи и спокойни бебета. Дали е точно така, не знаем. Ако всичко е наред с вашата бременност и обичате шоколад, доставете си малко радост и усмивки с няколко блокчета от него.

Коментирай