Бременност

Ролята на дулата по време на раждането

Бременната получава физическа и емоционална подкрепа

29.11.2013г. / 12 05ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Какво е дула ?

Дулата е жена, която е преминала специален курс на обучение. Когато бременната избере да има до себе си дула по време на раждането, тя ще получи емоционална и физическа подкрепа.

Какво прави една дула ?

В повечето случай взаимоотношенията между бременната и дулата започват месеци по-рано. Те имат време да се опознаят и да развият отношенията си. Бъдещата майка може да задава своите въпроси на дулата и да получи адекватни отговори. Да сподели своите страхове и тревоги относно бременността и самото раждане.

Но дулите не осигуряват медицински грижи. Въпреки това, преминали специализиран курс на обучение и получили своя сертификат, дулите са добре запознати с много медицински аспекти на бременността и раждането. По време на раждането дулите са неотлъчно до майките.

Те се грижат за техния комфорт, прилагайки различни техники за намаляване на болката. В тези техники се включват дишане, масаж и релаксация. Целта на дулата в този важен момент е раждащата жена да се почувства максимално спокойна и да усети подкрепа, без значение дали раждането протича по естествен път, у дома, в болницата или чрез секцио.

След раждането на бебето дулата продължава да е подкрепа на майката. Помага й в процеса на кърмене, помага за изграждането на връзката между майката и бебето.

Какви са ползите от дула ?

Има много ползи от дулата като асистент на бъдещата майка. Скорошно проучване на Cochrane Review показва, че подкрепата на жените по време на раждане, показва положителни резултати. С подкрепата на дула жените е по-малко вероятно да се нуждаят от медикаменти за облекчаване на болката или да се наложи в последния момент от естествено раждане да се премине към секцио.

За да намалят болката, дулите често прилагат масаж, който намалява и стреса, и безпокойството по време на раждането. Според специалисти масажът в тези минути помага на организма да увеличи отделянето на окситоцин. Много майки се опасяват, че дулата измества ролята на татковците по време на раждането.

Дулата е част от екипа, който се грижи за майката и тя по никакъв начин не отдалечава партньорите в този специален момент и всеки татко, който иска, би могъл да присъства на раждането на бебето си.

Дулата помага ли за избора на раждането?

Не. Това е избор изцяло оставен в ръцете на бременната и партньора й. Дулата има ангажимент към майката да я накара да се почувства максимално комфортно и спокойно и да я подкрепи емоционално.

Свързани статии

Тя не се намесва в решенията, които взима бъдещата майка, както и в клиничните грижи към нея. Дулите често оказват подкрепа и на жени с рискова бременност, които се налага през голяма част от бременността да бъдат на легло. Тези бременности протичат с непрестанни тревоги и стрес за бъдещите майки. Комуникацията с дула помага на бременната да понесе по-лесно тези трудни месеци.

Ако решите да имате до себе си такъв обучен асистент, най-вече е необходимо да знаете, че трябва да е жена, която да ви вдъхва спокойствие и доверие. Добре е преди да изберете вашата дула да попитате жената какви обучения е преминала. Дали вече е преживяла раждане с някоя майка. Дали би искала да установите вашата връзка няколко месеца преди раждането и т. н. .

Коментирай