Бременност

Хранителният режим на мъжете има значение при зачеването

Бъдещите татковци трябва да внимават какво ядат

13.12.2013г. / 09 25ч.
Илияна Николова
Снимка:sxc.hu

Снимка:sxc.hu

Според научните изследвания хранителният режим на татковците е също толкова важен при зачеването, колкото и този на майките. От изключително значение е балансираното хранене, тъй като вредните храни, както знаем, могат да увредят бебето или да са предпоставка за по-нататъшното развитие на заболявания.

За жените, планиращи бременност, е препоръчително да увеличат приема на фолиева киселина (витамин B9), която се съдържа най-вече в зелените листни зеленчуци, зърнените храни, месото и плодовете. Фолиевата киселина се дава на жените дълго време преди да забременеят, както и като средство за намаляване риска от аборт.

Учени от университета Макгил в Монреал, Канада са установили, че фолиевата киселина е също толкова важна съставка и в мъжката диета. Изследователите са изолирали ген, който се оказва чувствителен към промените в хранителния режим. Разбира се, прекаляването с количествата фолиева киселина не дава никаква гаранция, че спермата на вашия партньор ще стане по-плодовита.

Свързани статии

Съществуват случаи, в които дори добавянето на фолиева киселина в храната е недостатъчно за подобряване възпроизводителните възможности на мъжа. Редица фактори, като затлъстяването, преяждането с бърза храна, употребата на много мазни храни, затрудняват усвояването на фолиевата киселина.

Лекарите съветват господата бъдещи татковци винаги да мислят какво слагат в устата си, какво пият, какво пушат, защото на тях се пада честта да имат определяща роля за идните поколения.

По начало мъжете са по-склонни да нарушават здравословния начин на хранене. Типична черта на жените е да бъдат вманиачени по фигурата и здравето си. Но има и татковци, които с охота признават, че няма нужда някой да ги убеждава да спрат да се хранят неправилно. Достатъчно е желанието да имат хубаво и здраво бебе.

Затова внимавайте, татковци, от това какъв начин на живот водите сега, зависи здравословното състояние на вашето дете утре!

Коментирай