Бременност

Крие ли риск спортът по време на бременност от спонтанен аборт?

Не и ако сте в добро здраве и се насочите към подходящите за бременни спортове

05.02.2014г. / 15 00ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Бременността е период в живота на всяка жена, в който настъпват редица промени. Промените са не само физиологични, но и организационни от гледна точка на вашите навици, ритъм на живот, активност и т. н. През първите седмици всяка жена изпитва страхове да не загуби бебето. Понякога тези страхове са оправдани, особено ако жената вече е претърпяла спонтанен аборт.

Има ранни и късни спонтанни аборти, както и много фактори, които допринасят за това. Ако бременността ви протича нормално и вие се чувствате добре, няма причина да се отказвате от неща, които сте обичали да правите до този момент, като спорта например. Нещо, което вълнува почти всяка бъдеща майка е дали спортните активности през бременността крият риск от спонтанен аборт.

Ако обичате да плувате

За тези жени, които обичат водната аеробика и плуването това е подходяща активност, която не крие риск от спонтанен аборт. Може да практикувате този спорт до последните седмици от бременността ви. Въпреки това внимавайте с мокрите площи около басейна. Те крият повече риск от нараняване, отколкото самата тренировка.

Игри на открито

Спортовете на открито като волейбол, баскетбол, фризби и други колективни спортове крият риск от нараняване, което може да доведе до спонтанен аборт. Ето защо е добре да ги избягвате.

Джогинг

Джогинг с леко темпо се счита за добра физическа активност по време на бременност, в случай че нямате някакви усложнения.

Ракетни спортове

Те са динамични активности, но ако не се напрягате в първите месеци може да играете тенис на корт или федербал. През останалото време от бременността ви може да се забавлявате с тенис на маса.

Повдигането и напъването могат да предизвикат спонтанен аборт. Затова избягвайте да вдигате и теглите каквито и да било тежести във фитнес залата.

Приключенски спортове

Приключенските спортове са група от активности, които няма да може да практикувате през бременността си, тъй като могат да доведат до спонтанен аборт. В тази група влизат каране на ски, каране на водни ски, каране на кънки, гмуркане, бойни изкуства, каране на сърф, скално катерене и други.

Свързани статии

Йога

Тя горещо се препоръчва на бъдещите майки. Действа успокояващо, релаксиращо и няма риск от спонтанен аборт.

Колело

Чудесна активност, която не само ще ви забавлява, но и ще помогне да поддържате добра фигура. През първите месеци определено ще ви бъде по-удобно да карате колело, защото коремчето ви все още е малко.

Аеробика за бременни

Активност, която също се практикува от много бременни.

Според Американския колеж по спортна медицина, когато сте все още в първия си триместър, има някои упражнения и позиции, които все още можете да поддържате. Като такива, които изискват лягане по гръб без това да засяга притока на кръв. Спортът с умерено темпо по време на бременност помага да укрепите корема и родилните си мускули.

Коментирай