За жените, които предпочитат да родят по нормалния природен начин, освен ако няма признаци, че това не може да се случи, има някои основни съвети, които биха били от полза в подготовката за момента и освобождаването от стреса.

Дишане

Дишането е най-добрият начин за релаксация преди естественото раждане. Освен това помага за ускоряване на раждането. По този начин родилката се отпуска, тялото се облекчава и предразполага към започване на процеса.

Масаж

Масажите са още един много подходящ вариант за релаксация и отпускане преди раждане. Особено ако сте избрали раждане по гръб, е хубаво преди това партньорът ви да ви разтрие с нежни движения. Изберете най-приятните за вас масажни движения. Можете да масажирате и перинеума с малко зехтин, за да намалите риска от епизиотомия.

Избор на подходяща поза

Не всички жени се чувстват еднакво добре при различните родилни пози. Някои обичат да са легнали по гръб, други предпочитат да са приклекнали, подпрени на стол на колене или седнали. Изберете най-удобната за вас позиция. Затова експериментирайте преди да е започнало раждането – така ще сте подготвени, когато моментът дойде.

Вода

Водата има лечебни и успокояващи свойства. Вземайте релаксираща вана за редуциране на стреса. Някои жени по света избират раждането във водна среда. Водата отпуска мускулите и позволява раждането да протече по-леко.

Хидратирайте се добре

Добре хидратираното тяло увеличава издръжливостта. При раждането се изразходва огромно количество енергия и затова е важно да сте добре хидратирани. Приемайте нужното количество вода всеки ден без изключение.

Още по темата

Дула

Тя е много полезна за успешното естествено раждане. Дулата служи като застъпник за майката, неин наставник и съветник. Много жени се възползват от дулите.

Разходка

Ако сте избрали да не ползвате епидурална упойка, разходката е добър начин да се подготвите за естественото раждане. Така не само се успокоявате физически и намалявате болката, но това е и подходящ начин да запазите самообладание и да се съсредоточите върху настъпващото раждане.

Не оставайте само легнали, докато можете

Много лекари препоръчват честата смяна на позициите преди раждане и при настъпването му. Болките се засилват многократно при легнало по гръб положение. Затова докато имате тази възможност, не спирайте да се движите.