Бременност

Защо фурмите са полезни за бременните?

Богати са на фибри, калий и калций

19.02.2014г. / 12 52ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

По време на бременност жената трябва да приема около 300 калории повече от преди забременяването. Менюто й трябва да бъде богато на витамини, минерали, протеини. Консумирането на подходящи плодове може да намали редица неразположения като запек, липса на енергия и т. н.

Изключително подходящи са фурмите. Добре узрели, те имат сладък и наситен вкус, изключително богати са на калий, който помага да се поддържа електролитния баланс в тялото.

Калият е важен и за поддържане на мускулната контракция и безпроблемно функциониране на сърдечния мускул. Съдържат и важния за здравето на майката калций, който от своя страна е подкрепа за растежа на плода. Фурмите са богати и на ниацин, фолиева киселина, витамин В – 6, цинк, манган и магнезий.

Богати са на фибри

По време на бременност фибрите често се пренебрегват. Достатъчният прием на храни, богати на фибри, може да намали риска от появата на често срещани неразположения по време на бременност като запек и хемороиди. Храната с високо съдържание на фибри консумирана в началото на бременността може да намали и риска от прееклампсия.

Фурмите съдържат вещества, които укрепват мускулите на матката и е хубаво към края на бременността жените да хапват по-често от тях. Това ще помогне и за по-бързото й свиване и възстановяване след раждането.

Свързани статии

Тези плодове съдържат голямо количество фруктоза, което ги прави идеален заместител на сладкишите.

Богати са на желязо

Анемията при бременни жени най-често е причинена от недостиг на желязо в организма. Фурмите съдържат добри количества желязо – около 7.3 мг на 100 г плод. За да помогнете на тялото да абсорбира максимално желязото от приетата храна, пийте повече пресни сокове от цитруси.

Намаляват вредите от свободните радикали

Фурмите съдържат полифеноли и танини, които са мощни антиоксиданти. Полифенолите играят важна роля за намаляване на риска от сърдечносъдови, рак и други заболявания. Фурмите може да добавяте към сутрешната закуска от мюсли, към плодови смутита или да ги хапвате когато сте гладни. Те ще ви заредят с енергия и вие ще се чувствате бодри и енергични.

Коментирай
2 rate up comment 1 rate down comment
малинка ( преди 10 години )
Фурмите предизвикват контракции! Препоръчват ги на бременни, просрочващи термина, за естествено предизвикване на раждането!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар