Бременност

Възможни причини за липса на менструация

Кога тя спира?

16.06.2014г. / 12 16ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Нищо не предизвиква по-голям страх у една жена, колкото закъснението на менструацията. Първата мисъл, която ни спохожда е, че може да сме бременни. И страхът ни връхлита още по-силно, освен ако не искаме да забременеем.

Но има и много други причини, поради които е възможно забавяне на менструалния цикъл. Затова не бързайте да се шашкате!

Стрес

Стресът може да засегне изключително много аспекти от живота и здравето ни, включително и женския месечен цикъл. Под натиска на стреса в тялото на жената количеството на хормона гонадотропин-освобождаващ фактор намалява, което възпрепятства нормалната овулация.

Връщането на цикъла отново в нормален график може да отнеме няколко месеца. Необходима е консултация с гинеколог.

Заболяване

Внезапно, кратко или продължително боледуване може да е причина за загуба на цикъла или прекъсването му. Това обикновено е временно, но ако продължи твърде дълго се налага да го обсъдите с вашия лекар.

Промяна в графика

Ако ви се е наложила рязка или твърде драстична промяна в ежедневните ви навици и ангажименти, вероятно организмът ви се нуждае от време, за да се настрои. Докато това стане, цикълът ви може да се позагуби за известно време.

Промяна в лекарствата

Ако ви се е наложило да пиете някакви медикаменти, които биха могли да повлияят на менструацията ви, то това може да е причината за смущенията в нея. За по-сигурно направете консултация с лекар.

Наднормено тегло

Твърде много килограми са вредни за здравето в много аспекти, включително и за нормалната работа на репродуктивната система. Дори когато функциите на тази система не ви вълнуват особено (тоест не желаете да забременеете) нормалната й работа все пак е от значение. Така поддържането на високо тегло прекалено дълго време може сериозно да увреди нормалните функции на половата система.

Свързани статии

Поднормено тегло

Поднорменото тегло е също толкова опасно за здравето, колкото и наднорменото. Ако тялото ви няма достатъчно мазнини, редовността на цикъла се нарушава. В някои по-тежки случаи цикълът спира напълно. Това състояние се нарича аменорея.

Обикновено наддаването на тегло помага за възвръщането на нормалния цикъл, но ако това не помогне, може да се наложи медикаментозно предизвикване на менструацията чрез хормонална терапия.

Погрешна сметка

Ако грешно сте изчислили датата на менструацията си, това е най-безобидната причина за притеснение!

Менопауза

В периода на менопаузата и известно време преди нея е възможно смущение в нормалния цикъл, докато настъпи фактическото му спиране. Ако сте в тази възраст е необходимо да се консултирате с лекар, за да се установи дали имате прекалено голям хормонален дисбаланс, който провокира неприятни симптоми.

Бременност

Ако нито едно от гореспоменатите състояния не важи за вас, вероятно сте бременна! Направете си тест, ако е необходимо няколко пъти. След това посетете гинеколога си.

Коментирай