Бременност

Защо стафидите са полезни за бременните

Спомагат за производството на кръвни клетки

24.09.2014г. / 14 39ч.
Михаела Лазарова
Снимка: thinkstock

Снимка: thinkstock

Бременността е красиво и незабравимо преживяване. Но от друга страна носи със себе си и редица неразположения и усложнения. Храненето често може да бъде верен помощник в тяхното преодоляване, а стафидите са безспорно една от най-полезните храни за бъдещите майки. Вижте защо.

Грижа за зъбите

Бременната трябва да се храни разнообразно, за да бъде в добро здраве. Много бъдещи майки се оплакват от поява на кариеси, кървене на венците. Грижата за здравето и красотата на устната кухина зависи не само от ежедневните навици и редовните посещения при зъболекар, но и от храните, които се приемат.

Една от ползите от консумацията на стафиди е, че те се грижат именно за доброто здраве на устната кухина. Стафидите са богати на олеанова киселина, която предпазва зъбите от гниене. Тази киселина помага за предотвратяване появата на лош дъх и елиминира много от вредните бактерии в устната кухина.

Намаляват риска от запек

Стафидите са с високо съдържание на фибри и са ефективни при лечение на най-често срещания проблем, пред който са изправени много бременни – запекът. Сушените плодове действат слабително, подобряват работата на червата, а когато не страдате от запек, намаляват и риска от появата на хемороиди.

Спомагат за производството на кръвни клетки

Друг често срещан проблем по време на бременност е анемията. За да намалите риска от нейната поява е добре по-често да хапвате от полезните стафиди. Те са богати на витамини от групата В, желязо и минерали, които повишават нивата на хемоглобина в организма. Това намалява риска от появата на анемия и ще ви помогне винаги да бъдете енергични.

Намаляват риска от рак

По време на бременност организмът на жената се подлага на редица промени. Понякога е възможно да се развие и раково заболяване. Стафидите са богати на антиоксиданти, които се борят срещу свободните радикали в тялото, което намалява риска от развитието на рак.

Улесняват храносмилането

Влакнестото съдържание на стафидите помага за прочистването на стомашно-чревния тракт и премахва отпадъчните материали и токсични вещества от организма. По време на бременност матката постепенно започва да заема повече място, което често превръща храносмилането в проблем.

Тъй като стафидите са богати на магнезий и калий, това значително може да намали появата на киселини в стомаха и да благоприятства храносмилането.

Повишават енергията

По време на бременност е нормално да усещате по-често умора, слабост и липса на енергия. Но ако хапвате редовно от полезните сушени плодове, винаги ще бъдете в добра форма. Това е така, защото стафидите изобилстват от фруктоза и глюкоза, което ще ви донесе много енергия. Стафидите също така укрепват имунната система на майката.

Свързани статии

Полезни са за бебето

Развиващото се бебе е напълно зависимо от майката за всички свои нужди, включително и за растеж на органите си. Консумирането на стафиди по време на бременност помага на нарастващия плод, включително на правилното развитие на очите. Консумирането на плодовете намалява шансовете от развитието на вродени дефекти и особено на такива, които са свързани с очите.

Полезни са за здравето на костната система

Стафидите съдържат достатъчно количества калций и желязо. Елементи, които са важни за здравината на костите на майката, но и за правилното развитие на костната система на бебето.

Снимка: Thinkstock

Коментирай